Eelmise, kolmikliidu valitsuse sotsiaalminister Eiki Nestor allkirjastas 21. jaanuaril valitsuse nimel kokkuleppe Eesti Raudtee, Eesti Raudteelaste Ametiühingu ja Eesti Vedurimeeste Ametiühinguga. Muu hulgas on leppes kirjas lubadus, et riik tagab töökoha kaotanud raudteelastele odavad eluasemelaenud.

Sotsiaalminister Siiri Oviiri sõnul ei olnud Nestoril õigust leppele alla kirjutada, sest tegu polnud kolmepoolsete läbirääkimistega, mille puhul oli Nestoril allkirjaõigus.

Oviiri sõnul on juristide seisukohalt tegu sobinguga, kuigi leppel on neli allkirja. Oviiri arvates oleks valitsus ja ka Riigikogu pidanud kokkuleppe enne allkirjastamist heaks kiitma, sest see võtab rahalisi kohustusi. Selles pole järgitud seaduse sätteid, lisas Oviir.

Nestor pani leppega riigieelarvele 60 miljoni krooni suuruse kohustuse, ütles Oviir Riigikogu infotunnis. Oviir kinnitas, et lepe on õigustühine ja seepärast ei saa see kehtima jääda.

Valitsus andis eile Oviirile volitused küsimusega edasi tegelemiseks. Justiitsministeerium peab lepingule andma õigusliku hinnangu.

Oviir peab praegu raudteelastega läbirääkimisi. Kui mingile kokkuleppele jõutakse, lubas Oviir selle valitsusele heakskiitmiseks esitada.