„Demokraatlike üleminekute ja sügavale ulatuvate ühiskondlike muudatuste toimumiseks vajab riik stabiilset rahvusvahelist süsteemi ja õigusriigil põhinevat maailmakorda,“ märkis Nestor oma sõnavõtus. „Kahjuks on ikka veel riike, kes ülemaailmsete valitsemissüsteemide tugevdamise asemel õõnestavad edasiminekut, mida maailm on viimaste aastakümnete jooksul teinud.“

Riigikogu esimees tõdes, et viimase kahe aasta jooksul on Venemaa rikkunud rahvusvahelisi standardeid ja kokkuleppeid, suurendanud vägede ja õppuste hulka ning korraldanud oma riigipiiridel salajasi operatsioone. „Üks näide sellest on Eston Kohveri juhtum. Kohver on Eesti kaitsepolitseinik, kes rööviti eelmisel aastal Eesti piirilt ja mõisteti kaks nädalat tagasi 15 aastaks vangi,“ lisas ta.

Nestor lausus, et parlamendijuhid peavad pöörama tähelepanu Ukrainas jätkuvale sõjale, kus rahvusvaheliste eeskirjade jultunud rikkumine Venemaa poolt tekitab Ukraina rahvale kannatusi ja õõnestab kogu piirkonna stabiilsust ja julgeolekut.

„Vastukaaluks maailmavaatele, mis valib demokraatia asemel autokraatia, avatuse asemel piirangud ja laiema ühiskonna huvide asemel kitsamate ringkondade huvid, peame jääma kindlameelselt tugevdama institutsioonide ja standardite rahvusvahelist raamistikku, mis aitab edendada inimõigusi ja kujundada vabasid ja vastutustundlikke ühiskondi,“ ütles Nestor.

ÜRO peakorteris toimuva Rahvusvahelise Parlamentidevahelise Liidu (IPU) 4. maailma parlamentide esimeeste konverentsi peateemaks on demokraatia kasutamine rahu ja säästva arengu hüvanguks.

Samuti kohtub Nestor 5. septembrini kestva visiidi käigus Bostonis sealse Eesti aukonsuli Anne-Reet Annunziata ning kohaliku eestlaste kogukonnaga. Riigikogu esimees annab ülevaate kevadel toimunud parlamendivalimistest ja nende tulemustest ning räägib aktuaalsetest teemadest Eesti sisepoliitikas.