Riigikogus oli täna nimelt teisel lugemisel Marko Pomerantsi ja Kalle Jentsi valmis kirjutatud eelnõu, millega jäetakse ära järgmisest aastast tekkima pidanud võimalus saada töötukassast hüvitist ka poolte kokkuleppel ja vabatahtlikult töölt lahkujatel.

Kui Pomerants ja Jents olid eelnõu valmis teinud, pandi see vargsi ja suurema aruteluta riigikogu päevakorda. Nestor küsis seetõttu eelnõu algatajatelt, kes neist suurte tähtedega valimistel lubas, et inimesed nendest hüvitistest ilma jäävad?

Nestor lausus, et tuleb täita 2008. aastal sõlmitud kokkulepet, millega töötajad said uue töölepingu seaduse eest vastutasuks lisahüvesid, nagu seesama poolte kokkuleppel ja vabatahtlikult lahkumise hüvitis, mille tühistamist täna arutati.

"Kui on kartus, et omal soovil lahkujatest keegi võib seda väärkasutada, tegime kompromissi ja pakkusime neile pikemat ooteaega – 60 päeva. Aga kuidas on rahaga? Komisjonis ma ei öelnud teile rahanumbreid, head kolleegid valitsusliidust, ühel põhjusel. Te poleks neid niikuinii uskunud. Te usute ainult omaenda numbreid," ütles Nestor.

Sel aastal läheb Nestori sõnul töötuskindlustushüvitisteks 41,9 miljonit eurot, töötukassa sissetulek on aga 206 ehk viis korda rohkem.

Uue, madalama kolmeprotsendilise töötuskindlustuse maksemääraga, on töötukassa sissetulek järgmisel aastal aga 158 miljonit eurot ehk kaks korda rohkem, kui hüvitiste maksmiseks vaja on. "Ja siis te ütlete, et hoiate rahandust korras. Või mis te teete? Petate inimesi," leidis Nestor.

Nestori kriitikast kasu polnud, teine lugemine lõppes täna ja lõplik kolmas lugemine tuleb teisipäeval.