Riigikogu esimehe Eiki Nestori esimene soovitus näituse korraldajatele on kohtuda Eesti juudi kogukonna esindajatega ja rahulikul moel olukorda arutada.

"Kui ka pärast seda kohtumist peavad kogukonna esindajad osade eksponaatide näitamist kohatuks, tuleks nende soovi arvestada," leidis Nestor.

Riigikogu aseesimees Laine Randjärv ütles Delfile, et on juudi kogukonnaga antud küsimuses absoluutselt solidaarne.

"Olles teinud Eesti juudi kogukonnaga tihedat koostööd ja julgen öelda, et tunnen neid inimesi isiklikult piisavalt hästi, et mõista neid antud olukorras, mis on tekkinud nimetatud näituse avamisega," sõnas Randjärv.

Teisalt ei taha Randjärv uskuda, et näituse korraldajad Tartu Kunstimuuseumist tahtsid meelega ja pahatahtlikult tekitada Eesti ühiskonnas olukorda, kus osa kodanikest tunneb ennast sügavalt solvanuna.

"Leian, et sõna- ja kunstiväljendusvabadusel võiks olla eetiline piir, mis ei pea olema seadusega ette kirjutatud, vaid lihtsalt olema olemas inimeste südametes," ütles Randjärv.

Ratase sõnul on näituse korraldajad läinud üle piiri

Riigikogu aseesimehe Jüri Ratase sõnul ületavad näituse eksponaadid selgelt moraali- ja eetikapiire. "Näituse korraldajad on eiranud hea tava ja teistest inimestest ning rahvastest lugupidamise põhimõtteid," ütles Ratas juudi kogukonnale saadetud vastuses.

Ratase sõnu ei tohi Eesti riik lubada holokausti ega teiste Adolf Hitleri režiimi poolt toime pandud kuritegude ohvrite naeruvääristamist. "See on sama kohatu, kui teha nalja eestlaste traagiliste küüditamiste üle," ütles ratas. "Tegemist on kohutavate ajalooliste sündmustega, mis puudutavad ka täna miljoneid inimesi kogu maailmas."

Igasuguse sõna- ja loomevabadusega kaasneb Ratase sõnul ka vastutus ning kohustus teiste tunnete ja väärtushinnangutega arvestada.

Ratas avaldas lootust, et kunstinäituse korraldajad mõistavad, et nad on läinud üle piiri ning eemaldavad ebasobivad teosed näituselt. "Samuti tuleb neil kindlasti vabandada Eestis elava juudi kogukonna ees," soovitas Ratas näituse korraldajatele. "Kui korraldajad oma kohatut käitumist ei mõista, siis tuleb oma otsustav sõna öelda kultuuriministril."

Eesti juudi kogukond saatis kultuuriministrile, presidendile ja mitmele teisele riigijuhile pöördumise, milles nad protesteerivad Tartus avatud holokausti teemalise näituse vastu.

Tartu Kunstimuuseum selgitab oma koduleheküljel, et holokausti teemalist näitust ei saa pidada odavaks ja skandaali otsivaks väljapanekuks, millega kedagi tahtlikult solvatakse.

"Selliseid kavatsusi näituse korraldamisel kindlasti polnud – vastupidi, näitus on korraldatud Poola ja Teise ilmasõja sündmuste mäletamiseks ja mälestamiseks," selgitatakse kunstimuuseumi kodulehel.

"Me peame sel teemal rääkima, sest teadmised toimunust aitavad meil mõista paremini omaenda ajalugu, märgata meie ühiskonnas elavaid vähemusi ning tulla toime kasvava äärmusluse ja ksenofoobiaga – mõelgem kasvõi hiljuti Prantsusmaal või täna Ukrainas või Lähis-Idas toimuvale."