„See projekt näitab, et kui tahame, siis on riigi ja Tallinna koostöö võimalik. Tallinna ühistransport vajab uuendamist ja arendamist nii pealinlaste kui Tallinna külaliste jaoks,“ ütles majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts ministeeriumi teatel.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium kavandab trammitaristu projekti lülitada EL-i Ühtekuuluvusfondi investeeringute kavasse. Taristu uuendamiseks vajamineva rahasumma täpsustamiseks on vaja läbi viia uuringud, aga eeldatavalt ei ületa investeeringuvajadus 19 miljonit eurot.

Valitsus kiitis täna heaks kasutamata saastekvootide müügist saadava 45 miljoni euro eest 15 uue trammi soetamise. Uute trammide tarbeks on aga täielikult vaja uuendada ka trammitee ja alajaamad, sest uute trammide teljekoormus on suurem ja tehnilised nõuded praegusest erinevad.

Valitsuse kabinetinõupidamisel jätkunud istungil otsustasid ministrid kiita heaks riigi kasutamata saastekvoodi müügi Hispaania Kuningriigile 45 miljoni euro eest. Müügist saadava tulu eest soetatakse Tallinna linnale keskkonnasäästlike tramme.

Trammid on varustatud uusima energiatõhusa tehnoloogiaga, näiteks pidurdusenergiat salvestava süsteemiga. Uus tehnoloogia aitab heitmeid maksimaalselt vähendada, teatas valitsuse kommunikatsioonibüroo.

Lepingu kohaselt hakkavad uued trammid kasutama vaid taastuvatest allikatest toodetud elektrit. Selleks hangitakse taastuvenergia sertifikaate mahus, mis vastab trammide liiniläbisõidule.

Uus tehnoloogia parandab oluliselt Tallinna ühistranspordi kvaliteeti, mis aitab muuta linnaelanike transpordieelistusi ühistranspordi kasuks. Nii väheneb kesklinnas autode hulk ja seega ka õhusaaste kontsentratsioon.

Uusi tramme on Eestisse oodata 2014. aasta lõpuks.