„Läti teaduste akadeemia välisliikmeks saamisel on reeglina kõige tähtsam üldine rahvusvaheline panus oma teadusalal. Arvan, et lisaks selle arvestati ka minu uurimusi liivi keele ja Lätis asuvate lõunaeesti keelesaarte kohta ning kindlasti minu mitmekülgseid suhteid läti keeleteadlastega,“ põhjendas Pajusalu osutatud au tagamaid.

Professor Pajusalu lisas, et talle annab see tunnustus indu edasiseks tegutsemiseks Balti riikide suunal ning Tartu ülikooli ja Läti ülikooli sidemete tihendamisel, otseselt muidugi Eesti teaduste akadeemia ja Läti teaduste akadeemia vahel.

Karl Pajusalu on Tartu ülikooli filosoofiateaduskonna eesti keele ajaloo ja murrete professor ning Eesti teaduste akadeemia liige. Ta on uurinud peamiselt eesti keele ja sugulaskeelte hääliku- ja grammatikastruktuuri dünaamikat, lõunaeesti murrete nivelleerumist ja eesti allkeelte kujunemist.

Eesti teadlastest kuuluvad akadeemiasse välisliikmetena Enn Tarvel (1995), Jüri Engelbrecht (1996) ja Richard Villems (2005).

Läti teaduste akadeemia on Läti riiklik teadusasutus, mis ühendab rohkem kui 300 Läti ja teiste riikide (välisliikmetena) teadlasi loodus-, inseneri-, sotsiaal- ja humanitaarteaduste valdkondadest.