Välisministeeriumile on praeguseks teada 30 Eesti kodaniku viibimine Nepalis, 25 inimese kohta on saadud kinnitust, et nemad on looduskatastroofist pääsenud, nelja samuti Nepalis viibiva inimese kohta püütakse veel kinnitust saada.

Välisministeeriumi andmetel pole 27. aprilli seisuga nelja eestlasega veel ühendust saadud.

Maavärina magnituud oli 7,8 ning selle tagajärjel on Nepalis surma saanud vähemalt 3617 ja vigastada 6500 inimest, vahendab ERR. Nende seas on surma saanud ka üks Eesti kodanik. 

On teada, et tegemist oli ettevõtte Sandberg Reisid turismigrupi liikmega.

Hukkunu on Eesti turist, kes sõitis 21. aprillil üheksaliikmelise Sandberg Reiside grupiga Nepali ning matkas Langtangi orus.

"Eile, kui maavärin toimus, olid eestlased matkaraja peal, oli puhkepausi aeg. Tuli kive alla, maa sisse tekkisid rebendid ja lõhed, muda-rusulaviin tuli kõige lõpuks ja üks inimene selle tõttu hukkus," kirjeldas Liivamäe.

Ta lisas, et puhkepausi ajal olid raja äärde istunud inimesed jagunenud laiali ning hukkunu sattus istuma kohapeale, mida kivi tabas. "Kõik teised eestlased jäid terveks, minuteada ei ole teistel ka vigastusi, ühte inimest tabas õnnetult kivi."

Millal eestlased koju jõuavad, on Linnamäe sõnul raske öelda.

"Reisijuht tegeleb piletite vahetusega ja pole täpselt teada, kas Katmandu lennujaam lende vastu võtab ja ära saadab. Loodetavasti on täna-homme tulemas uut infot ja inimesed jõuavad esimesel võimalusel koju," ütles ta.

Välisministeerium avaldab sügavat kaastunnet hukkunu lähedastele.

Välisministeerium abistab lähedasi lahkunu põrmu kodumaale toimetamise küsimustes. Samuti antakse vajadusel abi teistele Eesti kodanikele Nepalist lahkumiseks. Kohapeal tegutseb aktiivselt Eesti aukonsul Nepalis Nava Raj Dahal, kes on muuhulgas kohtunud osade päästetud Eesti kodanikega.

"Avaldan sügavat kaastunnet maavärinas hukkunud eesti kodaniku lähedastele ning kõigile, keda see looduskatastroof puudutab. Oleme mõtetes teiega," sõnas peaminister Taavi Rõivas.

Maavärina kese asus Nepali pealinnast Kathmandust 80 kilomeetrit loodes. Tihedalt asustatud Kathmandu orus elab ligi 2,5 miljonit inimest.