Maigi Hüppenen ei tule teile enam operatsioonile, mu laps on surnud,” oli napp lause, mille Põlva naine Külli Hüppenen telefonitorru ütles. Ta oli valinud Tartu ülikooli kliinikumi kardioloogiaosakonna numbri. Külli ei oodanud lohutust ega vabandust, vaid pani pärast teadet toru vaikselt hargile, kirjutab SL Õhtuleht.

Eelmise aasta 21. aprillil sai Põlvas juuksurina töötav Külli Tallinna Tehnikaülikoolis õppivalt 20-aastaselt tütrelt Maigilt äreva telefonikõne: “Emme, ma kukkusin kokku!” Nende sõnadega algas Hüppenenide peres võitlus.

“Ta viidi Mustamäe haiglasse. Tehti vereproov, ajupildid. Öeldi, et on langetõbi,” räägib ema. Põlva perearst saatis Maigi siiski Tartu ülikooli kliinikumi, kus noorel naisel tuvastati südamehaigus — supraventrikulaarne tahhükardia.

Küllil on täpselt meeles, kuidas õde arstilt küsis, kas Maigi operatsioon panna erakorralisse või üldjärjekorda. Arst vastas kindlalt — üld. Maigi operatsioon määrati 6. veebruarile. “Ma toonitasin arstile, et ta on kogu aeg nii väsinud, magab, ei jõua mitte midagi teha. Arst ütles, et see pole südamest, las perearst vaatab, äkki on mingi põletik,” meenutab Külli. 9. detsembril helistas naine veel korra arstile. “Ütlesin, et tal on nii halb — aga kahjuks ei, ei ole võimalik, öeldi.”

Viimane kord rääkisid ema ja tütar ülemöödunud nädalal, 1. veebruaril kella kaheksa ajal õhtul. Maigi pidi järgmisel päeval koju sõitma. Öösel oli ta toas üksi. Sõbrad hakkasid Maigi pärast muretsema 2. veebruari keskpäeval — oli kokku lepitud, et sõidetakse koos Tartusse. “Maigi toa uks oli lahti, aga keegi ei vastanud. Vaikselt magamise pealt jäi tal südameke seisma, silmad olid kinni, peake padja peal ilusti, nii mulle öeldi.”

“Ükskõik, mis arstile ma rääkisin, et mu tütar ei jõua, ta on nii meeletult väsinud, siis mind vaadati nagu hullu,” on ema ahastuses. Külli ei taha enam kunagi kohtuda tütart ravinud arstiga.

Tartu ülikooli kliinikumi ülemarst Margus Ulst ütles lehele, et äkksurma risk on Maigi haiguse puhul tavaliselt minimaalne. „Miks taevas tahtis ta neli päeva enne plaanitud operatsiooni ära kutsuda, on meile mõistetamatu. Üks materialistlikke põhjusi võis olla kaasuvad haigused (muu hulgas krambisündroom). Tegemist on väga kurva ja õnnetu juhusega.”.