Natsismiohvrite hüvitise suurus sõltub sellest, kui rasketes tingimustes kannataja Teise maailmasõja ajal oli, ütles Eesti natsismiohvrite ühingu riikliku komitee juhatuse liige Leevi Häng esmaspäeval BNS-ile.

Kõige suuremat toetust saavad tema sõnul hävituslaagrites viibinud.

Peale töölaagrites töötanute ja Saaremaalt Sõrvest Saksamaale küüditatud inimeste võivad toetust taotleda ka need, keda viidi mandrilt Saksamaale tööle, lisas Häng. Lõplikud kategooriad paneb paika Saksa riik ning seal loodud fond Mälestus, Vastutus ja Tulevik.

Eesti natsismiohvritele vahendab hüvitist Valgevenes asuv fond Vastastikune Leppimine ja Mõistmine, mille esindajad tulevad juuli lõpus Eestisse, ütles Häng.

Raha jagamine on tema sõnul personaalne.

Eesti Natsismiohvrite ühing, mis asub Kuressaares aadressil Pikk 60a-5 ja mille telefon on 24 538 700, koostas nimekirjad ning andis need üle Valgevene fondile. Eestis Saksamaa hüvitise jaoks vahendusorganisatsiooni ei ole ning need natsismiohvrid, kes pole kirjas Eesti Natsismiohvrite ühingus, võivad oma andmed saata Valgevene fondile.

Valgevene fondi aadress on: Belorusski respublikanski fond, Respublika Belarus, 220013, gorod Minsk, ulitsa Ja. Kolosa 39a, "Vzaimoponimanie i primerenie".

Saksamaa parlament kiitis 6. juulil heaks lepingu, mille kohaselt makstakse natside heaks töötanud inimestele hüvitist. Saksamaa on huvitatud sellest, et inimesed saaksid raha võimalikult kiiresti kätte, lisas Häng.

Tema hinnangul saavad hüvitist vähemalt 3000 Eesti elanikku.