Kindral ütles kohtumisel peaminister Juhan Partsiga, et ei eksisteeri mõistet uued ja vanad liikmed, on vaid NATO liikmed, teatas BNS-ile valitsuse pressiesindaja.

Kaitseministeeriumi pressiesindaja teatel rõhutas Jones sama kohtumisel kaitseminister Margus Hansoniga.

“Kinnitan, et ükski liikmesriik ei ole mingis eelistatud seisus, viies artikkel laieneb kõigile alliansis olevatele ja sellega liituvatele riikidele,” ütles kindral Jones.

Peaminister kordas kindral Jonesile möödunud nädalal riigikogu ees öeldut, et liitumine maailma võimsama kaitseorganisatsiooni — Põhja-Atlandi Liiduga annab Eestile julgeolekugarantiid, mida meil pole olnud terve oma ajaloo vältel. Peaministri sõnul hindab ta väga kindrali käiku Eestisse nii ajaloolisel ajal.

Peaminister rõhutas, et kaitsekulude hoidmine kahe protsendi tasemel sisemajanduse kogutoodangust on eelarvestrateegiasse sisse kirjutatud ja jätkuvalt üks valitsuse prioriteetidest.

Kindral James L. Jonesi sõnul on NATO muutumas ning uued liikmed toovad alati uusi ideid ja võimaldavad uutmoodi vaatenurki.

“NATO on transformeerumas külma sõja aegsest staatilisele kaitsele orienteeritud organisatsioonist rahvusvahelist julgeolekut tagavaks ühenduseks,” ütles Jones.

Kaitseminister Margus Hanson andis kohtumisel James L. Jonesiga ülevaate Eesti relvajõudude keskpika arengukava koostamisest, rõhutades, et sarnaselt teiste NATO liikmesriikidega on rõhk mobiilsete ja jätkusuutlike relvajõudude loomisel.

Eesti õhuturbega seonduvaid probleeme arutades leidsid Jones ja Hanson, et antud küsimuste lahendamisel ei tohiks planeeringutes tekitada riikidevahelist dubleerimist.

Kindral Jones rõhutas, et NATO väärtustab Eesti osalemist rahutagamisoperatsioonides ja mõistab selle hinda. Ta palus edastada oma kaastundeavaldused Iraagis hukkunud Eesti sõjaväelase perekonnale, kaaslastele ja kogu Eesti riigile.

Kohtumisel Kaitsejõudude Peastaabi juhtidega tutvustas Jones NATO kiirreageerimisjõudude ülesehitamist ning julgustas Eestit panustama sinna.

Ühendstaabi ohvitserid andsid kindral Jonesile ülevaate kaitseväe olukorrast ja arenguplaanidest ning tutvustasid ühendstaabi ja ühendoperatsioonide juhtimiskeskuse tööd.

Kaks päeva kestval Eesti-visiidil kohtub kindral Jones ka president Arnold Rüütli ja kaitseväe juhataja viitseadmiral Tarmo Kõutsiga.

Teisipäeval käib kindral Jones Ämaris asuvas lennubaasis ja õhusuveräänsuskeskuses ning tutvub õhuväe arengukavadega.

Kindral James L. Jones teenib Ameerika Ühendriikide merejalaväes alates 1967. aastast. Jones osales Vietnami sõjas rühma- ja kompaniiülemana ning on teeninud mitmel ametikohal USA-s, Jaapanis ja Saksamaal.

Enne NATO Euroopa vägede ülemjuhataja kohale määramist mullu 17. jaanuaril oli kindral Jones USA merejalaväe ülem. Kindrali auastme sai ta 30. juunil 1999.