Lapua eurovalimiste kandidaat Kai Pöntinen teatas juba reedel, et korraldab Eesti-seminaril osalevate Imbi Paju ja Sofi Oksaneni toetuseks meeleavalduse. Pöntinen rääkis, et kutsub Sanomatalosse sõnavabaduse kaitse pooldajad, kirjutab Helsingin Sanomat.

Laupäeval andis aga Soome Islami Partei juht Abdullah Tammi oma protestiavalduses teada, et nende ühenduse hinnangul tõrjutakse Eestis nii vene kui moslemi vähemust.

Meeleavaldused kaasnevad homse seminariga, kus avaldatakse Oksaneni ja Paju koostatud artiklite kogumik, mis räägib Nõukogude okupatsiooni mõjust eestlastele. Seminari algab Sanomatalos ning läheb edasi Orioni kinos.

Lisaks Eesti saatkonnale aitavad seminari korraldada Rahvuslik Filmiarhiiv, Leedu ja Läti saatkond ning kirjastaja WSOY.

Naši plaanib homme Helsingis läbi viia ka pressikonverentsi, mis algselt pidi toimuma Finlandia-talos. Üritust korraldav Helsingi ülikooli dotsent Johan Bäckman ütles eile, et pressikonverents toimub "keskpäeva paiku kusagil Läänesadama kandis".

Naši korraldab Soomes Eesti-vastase meeleavalduse, protestimaks fašismi ja võõraviha vastu. Meeleavaldusele on tulemas ka Soome antifašistid. Backmani sõnul tuleb neid kohale umbes 30.

Naši ettevõtmine on saanud suurt vastukaja vähemalt internetis, kus antud teemal käib elav arutelu. Vestluses osalenud Helsingi linnavolinik Jussi Halla-aho teatas näiteks, et tuleb kohale, et kuulda, mida Naši liikmetel on öelda.