Avalduse ajendiks on opositsiooni sõnul vähemalt neli praeguseks algatatud kriminaalasja, mille uurimise käigus on teostatud uurimistoiminguid erinevate linnavalitsuse ja munitsipaalettevõtete töötajate või volikogu liikmete suhtes.

Opositsiooni avalduses öeldakse, et Narva linnavalitsus on oma tegevuse või tegevusetusega kaasa aidanud sellise olukorra kujunemisele linnavalitsuses, mida karistusseadustik kvalifitseerib kuriteoks.

Narva linnapea Tarmo Tammiste, leidis pärast avalduse ärakuulamist, et ta on töötanud sama linnavalitsuse koosseisuga pikemat aega ega leia, et midagi oleks lahti. “Opositsiooni arvamus ei ole kõigi volinike arvamus,” sõnas Tammiste volikogule.

Opositsiooni avaldusele kirjutas alla kuus saadikut 31-st: Artur Pärnoja, Dina Žukova, Nadežda Sinjakova, Andrei Tšuhljajev (Keskerakond), Ants Pauls (IRL) ja Gennadi Afanassjev (Vene Erakond Eestis).

Juunis vahistati Ida politseiprefektuuri majanduskuritegude talituse poolt Narva linnavalitsuse toonane linnavara- ja majandusameti juhataja kohusetäitja Arkadi Nikolajev, kellele esitati süüdistus altkäemaksu võtmises. Pärast juurdlustoimingute läbiviimist lasti ta vabaks.

Samal kuul otsiti teise kriminaalasja raames läbi aselinnapea Sofia Homjakova, tema elukaaslase, linnapea nõuniku Vadim Orlovi ning veel mitmete isikute kabinetid. Seni ei ole selles kriminaalasjas kellelegi süüdistust esitatud.

28. augustil võttis kaitsepolitsei vahi alla Narva linnavolinik Aleksandr Moissejevi, keda süüdistatakse pistiseandmises politseinikule ja kelle vahi alla jätmise kuni kuueks kuuks sanktsioneeris kohus.

Augusti lõpul ja septembri alguses otsis politsei korduvalt läbi Narva vee-ettevõtte, munitsipaalomandis oleva AS Narva Vesi tegevjuhi Aleksei Voronovi kabineti. Süüdistust selles kriminaalasjas ei ole seni kellelegi esitatud.

Voronov on esitanud avalduse puhkuse saamiseks ning linn on ta ettevõtte juhatuse liikme kohal asendanud veefirma kauaaegse raamatupidaja Tatjana Eigardiga. Kuigi juurdlusorganid ei kinnita, et Voronovi otsitaks on tema asukoht teadmata ja ei ole selge, kas ta asub Eestis või mitte.