"Laupäeval, 14. jaanuaril umbes keskpäeval hirmutasid nii täiskasvanuid kui lapsi, kes olid sel hetkel Narva linna Pärnaallee territooriumil jalutamas, automaatrelvade laskmishelid," kirjutas Raud siseministrile saadetud kirjas.

Raua kinnitusel paigutasid kaitsevärvi riietes mehed kuulipildujad Narva bastioni seinale ning tulistasid otse seina all mõnekümne meetri kaugusel jalutanud inimeste peade kohal. "Mõned lapsevanemad katsid paanikas oma lapsi endi kehaga, paljud tundsid suurt hirmu, ehmusid ka Pärnaallee juures sillal jalutanud inimesed."

Mõned lapsevanemad katsid paanikas oma lapsi endi kehaga, paljud tundsid suurt hirmu, ehmusid ka Pärnaallee juures sillal jalutanud inimesed.
Jüri Raud

Narva linnavoliniku sõnul said inimesed tasapisi aru, et toimub õppus, kuna Rootsi Lõvi poolt toimus distsiplineeritud sõdurigruppide liikumine kohta, kust kostsid lasud arvatavasti paukpadrunitega.

"Üks elanikest helistas telefonil 112, vastuseks sai aga soovituse helistada Narva politseiprefektuuri, kuna operaator polnud kursis, mis toimub. Hiljem selgus sotsiaalvõrgustiku ägedatest diskussioonidest, et oli toimunud sõjalis-sportlik mäng Utria dessant 2017," sõnas Raud.

"Internetti on üles laaditud mitu Narva elanike poolt salvestatud videosalvestist toimunust," märkis ta.

Raud küsis siseministrilt, kas linna võimuorganid olid teadlikud sõjalis-sportlikust mängust ning selle stsenaariumist Narva linna territooriumil, muuhulgas tulirelva (kuulipilduja) kasutamisest.

"Kas olete arvamusel, et linna elanikud peaksid olema eelnevalt teadlikud nimetatud toimingutest ning tulirelvade kasutamisega seotud õppuse territoorium peaks olema üheselt mõistetavalt piiratud, et hoida põhjendatult ära elanikkonna paanikat seoses hiljutiste terrorirünnakutega Pariisis, Türgis ja teistes riikides, kus terroristid tulistasid rahulikku elanikkonda automaatrelvadest?" küsis Raud.

Linnavolinik palus siseministeeriumi hinnangut tulirelvade kasutamisele tsiviilisikute vahetus läheduses olenemata sellest, et kasutati paukpadruneid. "Kui kuidagi saab seletada sõdurite lähenedes bastioni seintele kuulipildujast laskmist kui simulatsiooni sõjategevusele, siis mis vajadus oli kuulipildujast ja püstolist õhku laskmisel ühe sõjaväelase poolt, mis olid toime pandud juba pärast mängu aktiivset faasi?"

Lisaks palus Raud hinnangut häirekeskuse operaatori tegevuse õiguspärasusele, kui ta soovitas paanikas helistajal helistada Narva politseiprefektuuri. "Kas Päästeteenistuse 112 operaatorid on valmis hüpoteetilise terrorirünnaku korral vastama elanike kõnedele?" küsis ta siseministrilt.

Võistlus Utria dessant meenutab Vabadussõja sündmusi, kui 1919. aasta 17. jaanuaril Eesti Meredessantpataljoni 400 merejalaväelast ja Soome vabatahtlike pataljoni 600 võitlejat tegid Eesti Mereväe alustelt eduka dessandi Utria randa. Dessandist osavõtnud etendasid olulist osa Narva vabastamisel ja punaväe riismetest puhastamisel.