Linna 2019. aasta lõplikus eelarves eraldati taotluse kirjutamiseks 75 000 eurot, kuigi esialgu oli selleks plaanitud 210 000 eurot. Võrdluseks – Tartus, mis samuti kultuuripealinnaks kandideerib, eraldati taotluse koostamiseks üle 400 000 euro. Tartus tegeldakse juba aktiivselt taotluse koostamisega.

Lisaks volikogu liikmete huvipuudusele on oma osa asjas ka poliitilistel tõmbetuultel: linnapea on viimane mõjukas Keskerakonna liige Narva linnas. Volikogusse kuulunud keskerakondlased astusid kõik seal möödunud aastal välja, kui KaPo neid korruptsiooniseadusest tulenevates protseduuririkkumistes süüdistas. Narva linnapea Tarmo Tammiste on endistest erakonnakaaslastest eemaldunud ja kandideerib eelseisvatel valimistel riigikogusse.

Osaliselt on taotlust lubanud rahastada Narva ettevõte Fortaco Estonia, kes on lubanud omapoolset abi ka allkirjade kogumise korraldamisel. Tammiste siiski ei usu, et sponsorite abil asjale lahendus leitaks, kuna lisaks taotlusele on vaja edaspidi hakata ka rahastama projekti ennast.

Aktivistid on kogunud 500 allkirja, et linnavalituselt taotluse ettevalmistamisele rohkem raha nõuda
Kodanikuaktivistid on algatanud kampaania allkirjade kogumiseks, et nõuda linnavalitsuselt asjaga tõsiselt tegelemist. Praeguseks on kokku saadud 500 allkirja ja nende kogumine jätkub.

Kodanikuaktivist Valeria Lavrova sõnul on siiski terve rida põhjuseid, miks inimesed enam oma toetusallkirja linnavalituse survestamiseks ei anna.

„Esiteks paljud ei teagi kultuuripealinna kandideerimise plaanist, sest linnavõimud on teinud teavitustööd väga loiult. Paljud kardavad ka tagakiusamist, kuna paljud narvalased töötavad linnale alluvates asutustes. Nad ütlevad, et toetavad kultuuripealinna staatuse taotlemist, kui alla kirjutada ei julge. On neidki, kes ei usu, et üritus võiks õnnestuda. Kardetakse ka, et keegi võib selle raha enda tasku pista,” kirjeldab Lavrova. Viimatimainitud hirm on aga tema sõnul alusetu, sest projektimeeskonda kuuluvad kõrgesti kvalifitseeritud üle-eestilise tuntusega professionaalid.

Allkirjad anti linnavalitsusele üle esmaspäeval ja volikogule antakse need üle kolmapäeval. Allkirjade kogumine aga jätkub.

Linnavolikogul on õigus asjaga tegelma hakata hiljemalt kolme kuu jooksul Sellisel juhul jäädaks aga taotluse esitamisega suure tõenäoliselt hiljaks.

Narva linnavolikogu liige ja juhtiva fraktsiooni Narva - Meie Kodu esimees Aleksei Voronov ütles Delfile möödunud nädalal, et rahastuse suurendamine on veel võimalik, kui see vajalikuks peaks osutuma.

Riik on lubanud kultuuripealinna korraldajatele projekti investeerida omalt poolt 10 miljonit eurot, tingimusel, et ka linn panustab samasuguse summa. Enam kui miljon tuleks lisaks veel Euroopa Liidu eelarvest.