Projektiga toetatakse tegevusi, mis on suunatud Euroopa kolmandate riikide kodanikele ning määratlemata kodakondsusega 16–26aastastele Ida-Virumaa noortele.

Tartu ülikooli Narva kolledž alustab aasta lõpus kursuste ja õppereisidega, mis kestavad ligi aasta ning mille eesmärk on noorte tööturul vajalike oskuste arendamine.

Karjääriõppekursuseid pakutakse 200-le noorele, mille tulemusel oskavad sihtgruppi kuuluvad noored paremini hinnata oma võimeid, kutseoskusi, elukestva õppe olemust ning täiskasvanute õppimisvõimalusi. Koolitatavad külastavad õppeasutusi ja ettevõtteid, arutavad oma karjäärivõimalusi ning õpivad efektiivselt otsima tööhõivealast infot.

"Ida-Virumaal elavad selle sihtgrupi noored on enamasti vene kodukeelega ning paljude eesti keele oskus ei ole perfektne, sest puudub piisav võimalus eesti keelt praktiseerida," selgitas MISA mitmekultuurilise hariduse üksuse koordinaator Kaie Kullik.

"Just sellises olukorras tuleb tõsta nende tööturul vajalikke teisi kompetentse. Noorte tööpuudus on Eestis ja Euroopas väga kõrge ning kõrgem on ka nende inimeste tööpuudus, kes ei valda piisavalt eesti keelt," rääkis Kullik.

TÜ Narva Kolledži projektijuhi Vladimir Všivtsevi sõnul on lisaks keeleoskusele teisigi probleeme. "Kuigi õiguslikult piiratakse selle sihtgrupi töötamist ainult avaliku teenistuse ametikohtadel, seisavad nende ees takistused ka teistel töökohtadel. Näiteks puudub paljudel teadlikkus oma õigustest ja võimalustest ning tihti on tugivõrgustik piiratud".

Sihtgruppi kuuluvaid noori töötuid on Eestis enam kui 5000 ja töötuse määr on nende hulgas 37 protsenti. Ida-Virumaal on umbes 1000 noort töötut Euroopa kolmandate riikide kodanikku. "Oleme eesmärgiks seadnud 200 Ida-Virumaa noorele toetavate tegevuste pakkumise, mis peaks aitama kaasa nende karjääri planeerimisele ja konkurentsivõime tugevdamisele," lausus Všivtsev.

Majanduskriisi tippajal 2010. aasta alguses oli noorte töötuse määr üle 40 protsendi. Tänavu oli viimaste Statistikaameti andmete kohaselt alla 25aastaste töötute osatähtsus samas vanuses tööjõust 24,4 protsenti.

Projekti rahastatakse Euroopa kolmandate riikide kodanike integreerimise fondi ja kultuuriministeeriumi kaudu "Eesti lõimumiskava 2010–2013 raames".