„Narva linnavalitsus ei ole selle vastu, et teostada kõiksugu aktsioone, koosolekuid, reklaame ja poliitilisi loosungeid nii, nagu seda mitte ainult terve mõistus, vaid ka reeglid ja määrused näevad ette,” rääkis Ljudvig.

Täna hommikul oli Narva linnavalitsuses nõupidamine, kus arutati, kuidas riigikogulase Juku-Kalle Raidi laupäevast Pussy Rioti toetusaktsiooni tuleks kvalifitseerida. Samuti räägiti, kas on alust alustada väärteomenetlust. Ljudvigi sõnul aga ühtki järgnevat sammu täna kokku ei lepitud, kuna spetsialistid pole oma seisukohta veel ette valmistanud.

Ljudvigi sõnul võib riigikogulase plakatiaktsiooni pidada nii reklaamiks kui ka avalikuks koosolekuks, kuid kummalgi juhul poleks seadused aktsiooni säärasel kujul lubanud. Esiteks tuleks mõlemal juhul tegevus kooskõlastada linnavalitsusega. Teiseks tuleks reklaamplakat riputada selleks mõeldud kohta ning avalik koosolek peaks toimuma riigipiirist vähemalt 300 meetri kaugusel. „Seal on piirini vaevalt 100 meetrit,” kõneles Ljudvig.

Kui Raid oleks kasutanud reklaamiks mõeldud pinda ja kooskõlastanud selle Narva linnavalitsusega, siis ei saaks selle vastu Ljudvigi kinnitusel keegi olla, isegi kui plakat oleks kümme korda suurem. Riputada oleks nõnda suure plakati saanud Ljudvigi sõnul näitaks mõne korteriühistu seinale.

Toetusaktsioon kui teadlik seadusrikkumine

„Narva linn kommenteeris varemgi, et Eestis ei ole poliitilist tsensuuri ja linnavalitsus ei kavatsegi teha sel teemal omavoli ja tsenseerida mingeid poliitilisi loosungeid, aga kõik peab toimuma seaduse järgi. Kui rikutakse seadust või määrust Narva linna territooriumil, siis on Narva linn kohustatud seda kõike kõrvaldama,” ütles Ljudvig. „Narva linn peab kaitsma ka linnakodanike huve,” lisas ta ja rõhutas, et plakati lükkas Viktoria bastioni seinalt maha Narva elanik.

Narva abilinnapea märkis ka, et riigikogu liige teadis ka ise hästi, et rikub oma aktsiooniga seadust. „Me ei räägi vabadusest ja viisidest, kuidas seda väljendada, vaid sellest konkreetsest juhtumist, mis on toimunud Narva linnas. Parlamendi liige teadis seadustest ja määrustest ja andis selle kohta politseile allkirja. Politsei tuli kohale ja teatas, et oma tegudega nad rikuvad ka politsei arvamusel reklaamiseadust. Antud parlamendi liige teatas, et ta on sellega kursis ja jätkas oma aktsiooni,” märkis Ljudvig.

Politsei hinnangul oli Ljudvigi sõnul tegu reklaamiseaduse rikkumisega, linnavalitsuse juristid ja arenguameti spetsialistid, kes Narva linnas reklaamiga tegelevad, valmistavad veel oma seisukohta ette. „Kui leiame, et on vaja algatada väärteomenetlus või midagi talle ette heita, siis ilmselt teeme seada,” nentis Ljudvig, kelle kinnitusel võetakse otsus vastu kollektiivselt linnavalitsuse istungil. „Millal täpselt, pole praegu teada.”