Narvas külaskäigul olnud president Toomas Hendrik Ilves oli kuuldust sügavalt hämmastunud, kirjutab Eesti Päevaleht.

„See kõlab lihtsalt niivõrd uskumatult. Sul on laps ja sa ei ole teinud vajalikke toiminguid tema registreerimiseks. Räägin sellest kindlasti sotsiaalministeeriumiga,” sõnas president Ilves pressikonverentsil.

Probleemi presidendi ette toonud MTÜ Sind Ei Jäeta Üksi juhi Tatjana Magerova sõnul on probleem laiem selles mõttes, et puuduvad spetsiaalselt naistele, sealhulgas väikeste lastega naistele mõeldud rehabilitatsiooniteenused.

„Narkomaanist ema jaoks ei ole lapse registreerimine kaugeltki mitte nii tähtis kui tema doos. Seetõttu peavad olema mehhanismid, mis paneksid teda selle vastu huvi tundma. Praegu naistele selliseid teenuseid ei ole,” rääkis Magerova kohtumisel presidendiga.

Magerova sõnul on narkomaanide ja alkohoolikute rehabilitatsiooniga tegelev mittetulundusühing juba mitu aastat probleemist rääkinud nii sotsiaalministeeriumi kui ka tervise arengu instituudiga, kuid vahendeid selliste emade rehabilitatsiooni toetamiseks ei ole leitud. Kirjeldatud kümne „olematu” lapse ja nende emadeni on jõutud eri uuringute kaudu.

„Meie teame Narvas kümmet sellist last. Aga see ei pruugi olla kõik. Samuti ei tea me, mis toimub mujal Eestis,” sõnas Magerova.

Siseministeeriumi pressinõuniku Anne-Maarja Olei sõnul on selliste probleemide lahendamine kohaliku omavalitsuse ülesanne.

„Lapse isikuandmete esitamine on vanemate kohustus ja kui seda ei täideta, siis ei kajastu lapse andmed ka rahvastikuregistris,” selgitas Olei. „Kui vanemad pole teovõimelised, tuleb lapsele määrata eestkostja. Sotsiaalhoolekande teostamine on kohaliku omavalitsuse ülesanne.”

Olei märkis, et kui last pole ametlikult olemas, siis ei jõua temani ükski toetus ega riigihüve, ka mitte arstiabi.