“Karikavõistlus motiveerib koerajuhti oma koera treenima ning annab tagasisidet, milline on koete valmisolek erinevates olukordades töötada ja kurjategijate uusi nippe narkootikumide peitmisel läbi näha,” ütles õppekogunemise korraldaja, julgestuspolitsei kriminaalkünoloogia talituse juhtivspetsialist Tarmo Trepp.

Karikavõistlus koosnes kolmest ülesandest. Esimene ülesanne oli leida kahe minuti jooksul 15x15 m maa-alale peidetud 30 esemest kaheksa eset, mille sisse oli peidetud narkootilise aine lõhna. Teine ülesanne oli ühe minuti jooskul tunda ära viies narkokastis sektor, kuhu oli pandud narkootilise aine lõhna. Kolmas ülesanne oli ühe minuti jooskul leida 15 otsapidi maasse torgatud 40 cm pikkusest plastmasstorust viis, mille sisse oli peidetud narkootilise aine lõhna, teatas julgestuspolitsei infojuht.

“Õppekogunemistel toimuvad ühisoperatsioonid annavad eri ametkondade teenistuskoerte juhtidele hea koostöökogemuse ning võimaluse meie väheseid narkokoeri efektiivsemalt kasutada,” ütles õppekogunemise korraldaja, julgestuspolitsei kriminaalkünoloogia talituse juhtivspetsialist Tarmo Trepp.

Nädala jooksul toimunud õppekogunemisel osales 21 narkokoera ja koerajuhti kõigist politseiprefektuuridest, piirivalvest, vanglate ametist ning maksu- ja tolliametist. Õppekogunemise käigus tehti koertele erinevaid harjutusi ning koerad koos koerajuhtidega osalesid koostöös Ida politseiprefektuuriga Virumaal korraldatud politseioperatsioonil.

Politseioperatsiooni tulemusel on Ida politseiprefektuur algatanud seitse kriminaalmenetlust narkootiliste ainete omamise ning salaalkoholi ja –suitsude omamise eest ja väärteomenetluse politseile vastuhakkamise ja politseiniku solvamise eest.

Politseioperatsioonil leiti kanepit ja kiirtesti tulemusel ka amfetamiini, ülejäänud leitud ained on saadetud ekpertiisi. Operatsioonil leitud narkootilisi aineid leiti hulgas, mida seadustega loetakse suurteks kogusteks.

Ühisoperatsiooni käigus nuusutasid koerad Narva maantee ja raudtee piiripunktis piiriületajaid ning sõidukeid, Virumaa sadamaid, arestimaju, ühte tehase hoonet ning mitmeid juba varem politsei huviorbiidis olnud kortereid Narvas, Jõhvis, Kohtla-Järvel ja Rakveres. Narkootilisi aineid leiti just korteritest.