Valge lindi auhinna saajaks võib olla üksikisik või organisatsioon, kes viimase aasta jooksul on kõige rohkem ära teinud naistevastase vägivalla tõkestamiseks või probleemi teadvustamiseks ühiskonnas, teatas Eesti Naisteühenduste Ümarlaud.

Tallinnas lähisuhtevägivalla ohvritest naistele varjupaiga avamise vajadusest räägiti mitu aastat. Läbirääkimisi varjupaiga avamiseks pidasid erinevad mittetulundusühingud pikka aega paljude pealinna linnametnike ja ametiasutustega, kuid kuni käesoleva aasta kevadeni tulutult.

Põhja-Tallinna Valitsus eesotsas linnaosa vanema Sirje Potisepaga oli esimene ametiasutus Tallinnas, kes lähisuhteohvritest naistele varjupaiga avamist ka praktiliselt toetada otsustas.

Tartu linnas tegutseb naiste varjupaik alates aastast 2002.

Vastavalt 1995. aastal ÜRO IV ülemaailmsel naiste konverentsil vastu võetud Pekingi tegevusplatvormile tuleb valitsustel, sealhulgas kohalikel omavalitsustel kindlustada hästi finantseeritud varjupaikade olemasolu vägivalla ohvriks langenud naistele, samuti psühholoogilise, meditsiinilise ning muu nõustamise võimalus ning tasuta või odav õigusabi neile, kes seda vajavad.

2005. aasta 8. märtsil avas uksed Tallinna naiste tugikeskus-varjupaik, kuhu võivad pöörduda kõik lähisuhtevägivalla ohvriks langenud naised, olenemata laste olemasolust peres. Abivajajaid nõustavad juristid ja psühholoogid, vajadusel on võimalik leida varjupaigas ajutine eluase.

Valge lindi auhind antakse kätte 26. novembril Tallinna Ülikoolis toimuval Eesti Naisteühenduste Ümarlaua konverentsil.

Valge lindi auhinda antakse välja teist aastat, 2004. aastal pälvis selle Lääne politseiprefektuuri korrakaitseosakonna politseidirektor Joosep Kaasik.