„Leidsin 12. juunil Tallinnas suhteliselt märkimisväärse summa sularaha (keskmise eestlase paari kuupalga jagu) ning sooviksin teie abiga leida selle raha omanikku,“ teatas naine Facebookis.

Aus leidja ütles Delfile, et leidis summa ühest Tallinna hulgilaost. „Astusin sellele sõna otseses mõttes peale,“ märkis ta. Naine kiirustas leiuga infoletti, kus see ootas omanikku ligi nädala. Kuna raha kaotanu välja ei ilmunud, siis otsustas leidja ka politseisse pöörduda.

Naine kartis aga, et raha kaotanu on selle tagasisaamise lootuse juba maha matnud ning ei lähe seetõttu ka politseisse küsima. „Kuna sellist summat, mille ma leidsin, igatseks vast iga inimene tagasi, siis otsustasin ka Facebookis teate teha,“ sõnas naine. 

Raha omanikul soovitab ta summa tagasisaamiseks politseisse pöörduda, kuivõrd neil on raha tagastamiseks vajalik info olemas. „Siiani ei ole keegi huvi tundnud,“ märkis naine. Tema postitust Facebookis on aga jagatud juba enam kui 1300 korda.

Leidja kinnitusel on info ka hulgilaos üleval, kuid ta kahtlustab, et enamik inimesi peab seda naljaks. Teisalt võis raha ära kaotada ka mõni välismaalane, kuna näiteks soomlasi käib tolles hulgilaos omajagu. Võimalik ka, et raha kaotas näiteks vene keelt kõnelev isik.

Esimesele soovijale raha ei anta

Naise kinnitusel on piisavalt detaile, millega raha enda omaks kuulutajat kontrollida: esmalt hulgiladu, kuhu raha kaotati, kellaaeg, mil raha ära kadus, summa, kupüürid ja lisaks on võimalik kontrollida, kas isik viibis tol päeval hulgilaos või mitte.

Küsimusele, kas naine ei mõelnud raha endale jätta, tuli vastuseks kiire „ei“. „Raha endale jätmine ei tulnud pähe, sest sellisel viisil soetatud raha mind pikemas perspektiivis rikkamaks kindlasti ei teeks. Kohe esimene mõte oli, et kas mul sellist karmavõlga vaja on,“ muigas naine, kes esimese hooga ei vaadanud summatki.

Põhja prefektuuri pressiesindaja Helen Uldrich kinnitas Delfile, et naine teatas 17. juunil raha leidmisest ka politseile. „Ta on igati õigesti käitunud: ta otsib omanikku ja andis politseile teada,“ sõnas Uldrich, kelle sõnul pole raha leidjal kohustust politseid teavitada, kui ta raha omaniku ise üles leiab.

Seaduse järgi muutub leidja raha omanikuks aasta möödudes, kui ta pole leidu varjanud, vaid on püüdnud omanikku leida ja leiust ka politseid teavitanud.