Noor naine Triinu viis oma vanaema Lia aprilli alguses hooldekodusse, kuna vanaema tervis halvenes sedavõrd, et ta vajas ööpäevaringset järelevalvet õppinud inimeste hoole all.

"Kuna vanade- ja hooldekodud on Eestis päris täis ja kohti saada suhteliselt raske, olime rahul, kui saime koha [ühte] pansionaati," rääkis Triinu, kelle sõnul olid hooldekodu töötajad väga sõbralikud ja vastutulelikud. Hooldekoduga olid Triinu ja tema vanemad väga rahul ka neli päeva hiljem, kui vanaemale sünnipäeva puhul külla minnes selgus, et Lia on sisemise verejooksu kahtlusega haiglasse viidud.

Lia oli paar nädalat haiglas ja aprilli lõpus viidi ta hooldekodusse tagasi, kuhu Triinu vanemad teda mai alguses vaatama läksid. "Kuna selleks hetkeks oli minu vanaema tervis nii halvenenud, et tundus, et ta muust maailmast eriti midagi enam aru ei saa, siis palusid minu vanemad võtta hooldekodu töötajal vanaemalt sõrmused sõrmest ära, et need kaotsi ei läheks. Minu vanaema kandis ühes käes oma koolilõpusõrmust ja kahte abielusõrmust ühes sõrmes. Üks oli tema oma ja teine minu vanaisa oma," kirjeldas Triinu.

"Hooldekodu töötaja hakkas sõrmuseid ära võtma, kuid sõrmes oli ainult koolilõpusõrmus. Kaks abielusõrmust olid kadunud." Kadunud sõrmused olid aga Triinu sõnul tema vanaemale väga tähtsad. "Minu vanaisa on juba 22 aastat surnud ja nii kaua, kui mina mäletan, kandis minu vanaema kogu aeg vanaisa sõrmust endal sõrmes oma mehe mälestuseks," rääkis naine.

Kadunud ka mobiiltelefon

"Samuti oli minu vanaemal hooldekodus oma mobiiltelefon, mis jäi temast kapi peale, kui ta haiglasse läks. Ema tahtis võtta ka seda kaasa, kuna vanaema nagunii enam kõnedele vastata ei suutnud. Kuid mida polnud, polnud ka telefoni," sedastas Triinu.

Triinu sõnul väitsid pansionaadi töötajad, et mõned hooldekodu asukad võivad olla vanaema toas käinud ja asjad ära võtnud. Seda aga ei suuda Lia lähedased uskuda. "Vanaema käed olid kogu aeg teki all. Kuidas mõni teine põhimõtteliselt temasugune vanainimene läheb niimoodi teise sõrmuseid ära võtma?" ei tundu selline mõttekäik Triinule ja ta vanematele loogiline.

Vanaemale pandi kotti ka telefonikarp koos laadijaga ja kott oli hooldekodus Lia voodi juures kapis. Kotti läbi otsides selgus, et kadunud oli ka telefonikarp koos laadijaga. "Ükski asukas ilmselt ei tuleks selle peale, et kappi tuulama hakata," märkis Triinu, kelle sõnul polnud asjadel suurt rahalist väärtust, kuid perekonna jaoks oli vähemalt sõrmustel hingeline väärtus.

"Kui vargusest teada saime, siis helistasin kohe ka hooldekodu juhatajale ja ta ütles, et hakkavad asja uurima," sõnas Triinu, kellele hiljem helistati tagasi ja öeldi, et hooldekodu ei tea vargusest midagi. "Saatsin siis hooldekodule meili nädalake hiljem. Hooldekodu juhatuse liige vastas mulle, et miks me varem ei teatanud," imestas Triinu. "Ei teagi, kas juhataja soovis teema maha vaikida, või miks seda asja edasi polnud uuritud."

Väärtesemeid tuleb nüüd hoida seifis

Hooldekodu juhatuse liige ütles Delfile, et on juhtumiga kursis ja et tema soovitas Triinul politseile avaldus teha, kuna neil peaks olema lihtne mobiiltelefon IMEI-koodi alusel üles leida, misjärel selguks ehk ka sõrmuste saatus. "Mõni aeg hiljem andsin ka politseile vastavad selgitused," lisas hooldekodu esindaja. Tema sõnul hüvitaks ettevõte töötaja varguse korral kahju omastele ja nõuaks selle ise omakorda töötajalt sisse. "Sisejuurdluse tulemusel selgus, et haiglasse saates olid need sõrmused sõrmes ja edasi tähelepanekud puuduvad, kuna patsient toodi [hooldekodusse tagasi] lamavas asendis teki all."

Kirjas Triinule ütles hooldekodu juhatuse liige, et harilikult soovitab pansionaadi juhataja rahaliselt väärtuslikke esemeid hooldekodusse mitte kaasa võtta. "Ma arvan, et kolmandikul või pooltel hoolealustel on oma telefonid ja laadijad, paar tahvelarvutit, ja asjad ei kao meie majast ära," kinnitas hooldekodu juhataja. Siiski lisati nüüd võimaliku vargusjuhtumi tõttu videovalvekaameraid ja enam ei lubata hoolealustel väärtesemeid oma käes ega toas hoida, vaid neid tuleb hoiustada seifis.

Triinu kinnitas Delfile, et sõrmuste ja telefoni varguse asjus on tehtud ka avaldus politseile. "Kuid kuna politseil on esmatähtsad muud asjad ning meile öeldi, et vähetõenäoline nii väikeseid esemeid kätte saada, siis ilmselt väga põhjalikult seda juhtumit uurima ei hakata," kahtlustab Triinu.

Politsei- ja piirivalveameti pressiesindaja Kerttu Krall kinnitas Delfile, et seoses mobiiltelefoni ja kuldsõrmuste vargusega on alustatud kriminaalmenetlust. "Hetkel on menetlus käimas ja täiendavat infot pole võimalik väljastada," sõnas Krall.

Triinu vanaema suri hooldekodus mõni päev pärast oma laste külaskäiku mai alguses. "Minu vanaema elas 84-aastaseks. Oli oma elu elanud ilusalt ja väärikalt. Inimlik peaks olema soovida, et lastakse inimesel elupäevade lõpuni elada väärikalt ja nii ka surra. Aga nii uskumatu kui see ka pole, on siin maailmas julme inimesi, kes kasutavad kõige väetimaid ära. Vanaema surmast on möödas juba seitse kuud, aga meie perekonna hingehaavad on senini väga valusad."

Loos sõna saavad osapooled on Delfile teada, nende täisnimed oleme aga õigluse huvides jätnud siin avalikustamata.