Haapsalu kultuurikeskuses toimunud galal anti üle Eesti muuseumide aastaauhinnad ehk Muuseumirotid kümnes kategoorias ja üks eripreemia. Kultuuriministeeriumi juures tegutsev muuseuminõukogu tunnistas konkursile laekunud 108 taotluse hulgast 2015. aasta parimaks näituseks loodusmuuseumi „Öised tiivulised“. Parima püsiekspositsiooni auhinna sai tervishoiumuuseum „Avameelselt sinu kehast“.

Kultuuriminister Indrek Saare sõnul on Muuseumirottide jagamine auväärne tunnustus Eesti parimatele muuseumispetsialistidele ja võimalus tõsta avalikkuses esile muuseumitöö eri tahke. „Muuseumivaldkonna ees seisvad ülesanded tänapäeva kiirelt arenevas ühiskonnas ei ole lihtsad. Muuseumid oma terava kõrva ja ühiskondlikult tundliku meelega on oma ülesannete kõrgusel, jälgides ühiskonna ootusi ja olles sealjuures osavõtlikud ning aktiivsed ühiskonnaelus kaasarääkijad,“ kinnitas Saar.

Lisaks näitusetegevusele tunnustati aastaauhindade galal muuseumide tööd kogudega, konserveerimistegevusi, haridusprogramme, teadustrükiste väljaandmist ja -ürituste korraldamist, muinsuskaitsega seotud tegevusi, samuti turundustööd ja muuseumiarendamist.

Muuseumide aastaauhindade 2015 laureaadid:

- Parima püsinäituse auhinna pälvis Eesti Tervishoiu Muuseum, püsiekspositsiooniga inimese anatoomiast „Avameelselt sinu kehast“. Kuraator: Ülle Kask, kujundasid Liis Lindvere, Raili Paling, Kadri Kaldam, Indrek Mikk (KOKO Arhitektid OÜ), graafilise kujunduse tegid Marko Ausma ja Maris Kaskmann (Produktsioonigrupp OÜ), projektijuht oli Teele Siig (Produktsioonigrupp OÜ), meeskonda kuulusid veel Kärt Mikli, Margus Jurkatam ja Kalju Paju.

- Möödunud aasta parimaks näituseks tunnistati Eesti Loodusmuuseumi „Öised tiivulised“, mis tutvustas ööliblikate ja kakkude salapärast maailma. Näituse loomisesse panustasid Anne-Ly Nurmõtalo, Aare Lindt ja Evelin Reimand. Näituse kujundas Pult OÜ.

- Konserveerimistöö auhinna pälvis Ruth Paas Eesti Vabaõhumuuseumi konserveerimis- ja digiteerimiskeskus Kanutist Eesti Kunstimuuseumi lehvikute konserveerimise eest.

- Parima koguhoidja tiitli said Kristiina Hiiesalu, Anne Ruussaar, Ene Heimvell ja Merike Neidorp Tallinna Linnamuuseumist projekti „Keraamikakogu fajansi ja portselani avahoidla“ eest.

- Parimaks muinsuskaitsjaks muuseumis tunnistati Tõnu Sepp Saaremaa Muuseumist projekti “Kuressaare kindluse kui turismiobjekti arendamine” eest.

- Aasta muuseumihariduse edendaja on Jane Meresmaa-Roos Eesti Kunstimuuseumist koolituskavaga „Kunst kõnetab kõiki. Puuetega inimesed kunstimuuseumides“ koos skulptuuriprogrammiga „Käegakatsutavad kangelased“.

- Parima teadustrükise auhinna pälvis Tiina Jürgeni Viljandi Muuseumist trükise „Mulgi rahvarõivad“ eest. Peatoimetaja: Ave Matsin, kujundaja: Kristjan Mändmaa ning väljaandjad: Viljandi Muuseum ja Tartu Ülikooli Viljandi Kultuuriakadeemia.

- Parima teadusürituse korraldas Eesti Kunstimuuseum, kus Anu Allase juhtimisel toimus Kumu kunstimuuseumi sügiskonverents “Jagatud praktikad: kunstiliikide põimumised sotsialistliku Ida-Euroopa kultuuris”, mis oli pühendatud Teise maailmasõja järgsele kunstile Ida-Euroopa kontekstis.

- Aasta parima turundustöö tegi Muuseumiöö korraldusmeeskond, koosseisus Külli Lupkin, Laura Kipper, Triin Männik ja Margus Palu. 2015. aasta muuseumiöö „Öös on muusikat“ lõi kõikide aegade publikurekordi, tuues ühel õhtul viie tunni jooksul muuseumidesse üle Eesti 110 000 inimest.

- Muuseumiarendaja 2015 auhinna pälvis Eesti Vabaõhumuuseum projektiga „SA Eesti Vabaõhumuuseumi setu ja peipsivene teema külastuskeskuse ja parklate ehitus“, mille eestvedajateks olid Merike Lang ja Jaak Kõiva.

Eripreemia pani välja Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) turismiarenduskeskus ja selle pälvis turistisõbralikkuse ja klienditeekonna mugavuse eest Eesti Vabaõhumuuseum.

EASi turismiarenduskeskuse direktori Tarmo Mutso sõnul on muuseumidel aina suurem roll Eesti tutvustamisel välisturistidele. „Vabaõhumuuseumi abiga saame Eestit külastavatele välisturistidele anda kiirkorras emotsionaalse ja huvitava ülevaate Eesti ajaloost ning teha seda atraktiivsel ja põneval kujul,“ ütles Mutso.

Iga kategooria võitjale on välja pandud Eesti Kultuurkapitali rahaline auhind 1300 eurot, mille eest võib laureaat osaleda kas „The Best in Heritage“ konverentsil Horvaatias Dubrovnikus, Euroopa muuseumifoorumi aastakonverentsil või õppereisil Euroopa aasta muuseumi tiitli võitnud muuseumisse.

Kõik võitjad saavad endale pisikesed Muuseumiroti kujud (skulptor Tiiu Kirsipuu looming). Rändauhinnana jäävad ringlema suured Muuseumirotid näituse ja püsinäituse auhinna võitjale.