“Palun luba paigaldada Võimlemise 8 ehitatava hoone hoovipoolse tiiva katusele deaktiveeritud II maailmasõja aegne 8,8 cm õhutõrjesuurtükk. Nimetatud hoones hakkavad paiknema mittetulundusühingu Eesti SS-Leegioni Muuseum eksponaadid,” kirjutas Pärnu Postimehe teatel SS-leegioni muuseumi esindaja Leo Tammiksaar linnavalitsusele.

Muuseumilt laenavad juba mitmendat aastat eksponaate Eesti ajaloomuuseum, Valga piirivalvemuuseum ja okupatsioonimuuseum. Neli aastat tagasi Pärnu koduloomuuseumis tutvustatud Eesti SS-leegioni muuseumi väljapanek tõi koduloomuuseumile kõigi aegade kassarekordi ja seda korrati mõne aja pärast uuesti.

Pärnus Leo Tammiksaare kodus asuvaid esemeid on käinud vaatamas välismaalaste, sõjaveteranide ja koolilaste ekskursioonid. Selleks, et perel oleks elamiseks ruumi ja kogul väljapanekupinda, ostis Tammiksaar Koidula pargi juures Ringi ja Võimlemise tänaval krundi, et ehitada sinna kahekorruseline elu- ja ärihoone.

Tammiksaar loodab hoone valmis saada aasta lõpuks. “No muuseumipinda tuleb rohkem kui eluruume. See on erakollektsioon, mida ma soovijatele näitan, päris muuseumide registrisse me kantud pole,” ütles ta.

Õhutõrjesuurtükki soovib Tammiksaar maja katusel eksponeerida seepärast, et see oleks koolilastele ja teistelegi huvilistele hästi vaadeldav. Suurtükk hakkaks asuma sisehoovis, selle ohutuse kohta on kaitseministeeriumi ekspert Tammiksaare väitel andnud paberi, sest muidu ei tohi õhutõrjesuurtükki riiki tuua.

Lääne-Saarte erikaitsepiirkonna staabiülema kohusetäitja ja Lääne riigikaitseosakonna juhataja Kaupo Kuningas lasi staabi Aia tänaval asuva hoone ette paigutada 10,5 cm haubitsa.

SS-leegioni muuseumi kollektsiooni kuuluv haubits on valmistatud kolmekümnendatel aastatel, enne ohutuks tegemist oli selle laskekaugus 8-13 kilomeetrit.

Õhutõrjesuurtüki muuseumi katusele lubamiseks soovib linnavalitsus hoone projekti muutmist ja selle muinsuskaitsega kooskõlastamist. Veel tahetakse näha relva laskekõlbmatust tõestavaid dokumente, suurtükialuse tugevusarvestusi ja muud, millest Tammiksaart sel nädalal informeeritakse.