“Riigikogu liikmetele Toobalile ja Tuiksoole esitatud kahtlustus on rajatud kahele episoodile. Need on 15. juulil 2011 Merepäevadel korraldatud Krusensterni ilutulestikule, mida tegi ilutulestikufirma Ruf. Teiseks, 14.-17. juulini 2011 korraldatud Võru Folkloorifestivalile, mida ei korraldanud aga Sihtasutus Tallinn 2011 ja mis ei olnud ka meie ametlikus programmis. Festivali korraldas Võru Maavalitsus ja Kultuurikeskus Kannel. Siis pidi Tuiksool küll olema mõju Võru isamaaliitlasest maavanemale, kui siin rääkida mõjuvõimuga kauplemisest,” ütles Jaanus Mutli pressiteates.

“Need kaks episoodi olid ainsad kahtlustused ja Kultuuripealinn 2011 ei ole kummagagi neist kuidagi seotud,” kinnitas Mutli.

Kaitsepolitseiameti töötajad otsisid eelmisel nädalal läbi Keskerakonna ja Tallinna kultuuripealinna kontorid.

“Keegi ei ole rääkinud selle asja rahvusvahelisest mõõtmest. Kahjustatud on Tallinna linna ja Eesti riigi maine. Sihtasutuse töö oli 5 päeva halvatud ja on seda siiamaani. Oleks võinud meie käest küsida lihtsalt kahe ürituse arvet, selle asemel aga viidi kaasa asutuse server ja terve hulk asjasse mitte puutuvaid dokumente, pluss töötajate telefonid ja arvutid,” märkis Jaanus Mutli.

Prokuratuur on esitanud kahtlustuse, mille kohaselt mõjutasid Keskerakonna juhatuse ja riigikogu liikmed Ester Tuiksoo ja Priit Toobal nii Tallinn Kultuuripealinn 2011 raames toimuvatele üritustele teenuseid tellivaid ametnikke kui ka plaanisid tulevikus mõjutada teiste projektide finantseerimisotsuste vastuvõtjaid.

Selleks kasutas Ester Tuiksoo ebaseaduslikult ära oma ametikohast tulenevat mõjuvõimu ning mõjutas näiteks Jüri Luige palvel Sihtasutuse Tallinn 2011 juhatuse liiget Jaanus Mutlit, et viimane organiseeriks Jüri Luigele võimaluse osutada heli- ja valgustehnika rentimise ja ilutulestiku korraldamise teenuseid Tallinn Kultuuripealinn 2011 raames korraldatavatel üritustel, on teatanud prokuratuuri pressiesindaja.