Lüües lahti portaali Perekool foorumi või hiidlaste Facebooki grupi Hiiumaa Heaks, leiab sealt suure hulga inimeste muljeid eilse sündmuse kohta. Inimesed kirjeldavad, kuidas kuulsid eile pärastlõunal järsku hirmsat pauku ning maapind mürises ja värises.

"Mina olin see hetk õues ja oli kohe kuidagi selline müdin, nagu keegi kallaks kuhugi midagi suurt ja rasket maha," räägib üks hiidlane.

"Tegelikult oli see ikka väga kõva mürin. Peale selle hirmus kõva pauk. Mina läksin terrassile vaatama, et mis toimub. Tavaline äike pole meil aknaklaase kunagi kliristanud ja maja võpatama pannud. Kusjuures meie koer, kellele äike väga ei meeldi, magas nagu vana rahu ise," kirjeldas teine.

Foorumites ja sotsiaalmeedias käidi nähtuse seletusena välja igasuguseid erinevaid võimalusi alates äikesest kuni kaitseväe salajasteni katsetusteni. Eesti ainukese seismoloogi Heidi Soosalu sõnulgi on raske nähtust täpselt seletada.

"Meie Soome kolleegidega käime igapäevaselt läbi kõik seismogrammide registreeritud sündmused, kuid kui ma eilset päeva vaatasin, siis ainus, mis Eesti alale sobiks, oli järjekordne Narva põlevkivi karjääri lõhkamine, aga see ei olnud ka mitte midagi erilist ja poleks Hiiumaani ulatunud," ütles Soosalu Delfile.

Seismoloog selgitas, et Eestis on kolm seismojaama - Matsalus, Vasulas ja Arbaveres - ning Matsalu jaam on Hiiumaale suhteliselt lähedal ja peaks väiksemagi maavärina korral selle registreerima. "Aga ma ei näinud seismogrammilt mitte midagi. Võin võrdluseks öelda, et täpselt aasta tagasi oli Haapsalu kõrval Ridalas maavärin, mille magnituud oli 1,0 ja mis oli väga pisikene. Seda aga tundsid paljud inimesed ja tookord salvestas selle sündmuse isegi Soomes 315 kilomeetri kaugusel asuv jaam," rääkis Soosalu.

Lisaks seismoloogi kinnitusele, et tegemist ei olnud maavärinaga, ütles ka riigi ilmateenistuse valvesünoptik, et eile pärastlõunal ei löönud Hiiumaa kohal ega selle läheduses välku, ega olnud nende teada piirkonnas muid erilisi loodusnähtusi. "Seal olid küll pilved, kui meie teada jah välku ei löönud," ütles sünoptik Delfile.

Kaitseväe peastaabi pressijaoskonna ülem kaptenmajor Ingrid Mühling ütles Delfile, et kaitsevägi sellisel aastaajal miinitõrje operatsioone ega muid lõhkamisi läbi ei vii, seega ei saanud tegemist olla ka nende tegevusest põhjustatud nähtusega.

Kui see ei olnud ei välk, ei maavärin ega ka inimese tekitatud heli, siis mis see oli? "Kui ma peaksin kellegagi kihla vedama, siis arvestades praegust aastaaega ütleks ma, et merejäässe tekkisid lõhed. Tavaliselt tekivad nad kõva pakase käes, kuid järsku võis ka praegu tekkida. Nende tekkimine võib põrutada ja tekitada madalaid hääli, olen ka ise kuulnud imelikku häält lõhede tekkimisel," arvas seismoloog Heidi Soosalu.

"Põhimõtteliselt võib neid nähtusi ju seismojaam ka tuvastada, aga siis peaks see jaam olema seal suhteliselt lähedal, kuna need helid ja võnked sumbuvad kiiresti," arvas Soosalu.