“Nitrobenseen on ohtlik kemikaal, mida mänguasja valmistamisel on keelatud kasutada,” ütles tervisekaitseinspektsiooni pressiesindaja Agnes Jürgens SL Õhtulehele.

Tervisekaitseinspektsiooni laboris leiti osaühingu Fenar imporditud poksikomplektis USA ohtlik mürk, mis võib imbuda läbi naha organismi ning lapsed hingavad seda ka sisse.

“Mürgine kemikaal tekitab methemoglobineemiat ehk väga üldiselt öeldes kehvveresust,” ütles Jürgens ja lisas, et see kahjustab maksa ning ohustab inimese suguvõimet.

“Pärsib spermatogeneesi ning munandikoed võivad kärbuda,” ütles ta. Mürgitust näitavad tema sõnul peavalu, sinkjad huuled ja küüned, sinkjas nahk ning peapööritus, nohu ja üldine nõrkus.

Fenari toodud komplekti avastas tarbijakaitse juhuslikult.

“Minu kätte sattus Säästumarketi ajaleht, milles oli selle mängupoksikomplekti reklaam,” ütles tarbijakaitseameti peainspektor Anneli Aas. “Kolm aastat tagasi avastasime täpselt samu asju.”

Tarbijakaitseamet saatis Eestisse toodud kunstnahast poksikoti ja kindad tervisekaitseinspektsiooni uuringule. Saanud kinnituse, et poksikinnaste ning -koti nahas ja mõlema täitematerjalis on nitrobenseeni, trahvis tarbijakaitseamet Fenarit 8000 krooniga.

“Me ei taha kedagi mürgitada. Korjasime kohe poksikotid ja -kindad müügilt ning trahvi maksame ka ära,” ütleb Fenari juht Riho Maas. Tema sõnul on poksikomplekt tehtud Pakistanis, Fenaril on sealse firmaga pikemaaegne koostöö.

“Neil on rahvusvaheline ISO 9002 sertifikaat, mis peaks välistama ohtlike toodete valmistamise,” kinnitas ta.

Kui palju mürgiseid mänguasju ära müüdi, ei osanud Maas eile oletada. “Säästumarketid ostavad ohtlikud poksikomplektid igal juhul tagasi,” ütles Maas.