Maakodus päevitanud Anne tundis lõikavat valu ning nägi nimetissõrme otsas väikest musta kirjude tiibadega putukat. Naise silme all hakkas sõrm paisuma, ebameeldivalt tuikama ja muutus kivikõvaks, kirjutab Postimees.

“Panin kiiresti eetrikompressi peale, igas Lõuna-Eesti majapidamises on ikka ravi tarbeks eetrit ja õhtuks oli sõrm enam-vähem sama suurusega kui teised,” kirjeldas naine. Terve päev polnud võimalik sõrme liigutada. “Imestasin, et kui võimas mürk pidi selles väikses putukas olema, et sekunditega sellise reaktsiooni tekitas,” nentis ta.

Ka tallinlanna Grete sai pisikese musta putuka hammustusest jala peale kaks suurt paiset. Paistetused jäid püsima päevadeks ja tekitasid kihelust. Naine pani hammustustele peale veega lahjendatud viina kompressi, mis hakkas pikapeale paistetust alandama.

Tallinna külje all asuva Laagri perearstikeskuse lastearst Anne-Kristi Uuli võitles samuti paar nädalat musta putuka hammustusega, mis tekitasid käele ville. “Tõesti on liikvel väikesed mustad kihulased, kes suudavad palju pahandust tekitada,” ütles Uuli. Tema poole on kihulasehammustuse murega pöördunud paljud lapsevanemad. Eriti nende lastega, kes on allergilised.

“Praeguste soojade ilmadega on kihulased eriti aktiivseks muutnud. Inimese nahk on ka niiske ning põletikud tekivad kergemini,” rääkis arst. “Parimaks soovituseks on nahk puhas hoida ning hammustuse korral võtta kas Claritini või siis panna hammustusele piirituse- või viinakompress.”

“Suure tõenäosusega võib olla tegemist pistekärbsega, kes pistavad väga valusalt,” ütles loodusmuuseumi entomoloogia osakonna juhataja Uno Roosileht. “Neis on pistemürk, mis mõjub kõigile väga erinevalt. Näiteks ka rästiku mürk võib väga eri laadi olla.”

Pistekärbes võib ka haigusi edasi kanda. Tervisekaitseameti avalike suhete nõunik Agens Jürgnes tõdes, et nad on inimesi hoiatanud ka võimaliku malaaria ohu eest.