Tallinna linnavolikogu Reformierakonna fraktsiooni esimees Ants Leemets esitas Tallinna linnavalitsusele arupärimise linavolikokku rajatava lifti tegeliku valmimistähtaja kohta, mis suve jooksul on pidevalt muutunud ning viimaste andmete kohaselt alles detsembriks valmis saab. Leemetsa sõnul tähendab detsembrikuine tähtaeg seda, et linnapea ei saa niipea osaleda volikogu istungitel ning sealhulgas jääb ta kõrvale linnaeelarve menetlusest.

Loodab, et linnapea saab osa võtta

"Mul on hea meel, et lõpuks luuakse volikogu avalikele istungitele juurdepääs ka liikumisraskustega inimestele. Samas näib mulle, et suure hurraaga antud lubaduse osas on linnnavalitsuse ramm raugenud ja lifti valmimine venib taaskord määramatusse tulevikku. Ühtlasi on arusaamatu, mismoodi hakkab volikogu sügisel järgmise aasta eelarvet menetlema, kui linnapealt ei saa küsida eelarve kohta täiendavaid küsimusi," selgitas Leemets.

Volikogu Reformierakonna fraktsiooni esimees ootab vastust küsimusele, millal linnapea volikogu istungile siiski ilmuda võiks ning millal lift, millega puuetega inimesed saaksid juurdepääsu kolmanda korruse istungitesaalile, tegelikult valmib. Leemets loodab, et eelarve menetlusest võtab linnapea siiski osa.

Algsete plaanide järgi pidi linnavolikogu invalift tööle hakkama juba 26. augustist, kuid muinsuskaitseamet ei olnud nõus algse lahendusega, mille järgi taheti lifti sõitma panna fassaadile ehk väljaspoole maja.

Invalift valmib 1. detsembriks

"Tulenevalt läbiviidud riigihankest allkirjastas Tallinna linnakantselei 28. augustil 2015 töövõtulepingu riigihanke võitjaga, aktsiaseltsiga Restor. Leping näeb ette tööde lõpptähtajaks 1. detsember 2015," sõnas Delfile Tallinna linna haldusdirektor Viljar Meister.

Seniks kasutatakse volikogu hoones liikumiseks ratastooli, millega on võimalik tagada liikumine hoones. "Parku eeldab see abistajate olemasolu. Lifti paigaldamisel kaob vajadus abistaja järele," ütles Meister.

Raepress kinnitas 12. augustil Delfile, et liftide ehitamiseks linnavalitsuse ja volikogu tööruumidesse plaaniti mais lisaeelarvega 528 000 eurot.

Eesti Ekspress kirjutas juunis, et linnavalitsuse hoone invalift peaks valmima oktoobris. Oktoobris on plaanitud alustada ka raekoja trepptõstuki ehitust.

Pärast linnapea Edgar Savisaare terviseprobleeme leidis Tallinna linnavalitsus enda eest tõsise probleemi invaliftidega. Oleks tegu lihtsalt liftidega, siis poleks asi nii keeruline, kuid linna esindushooned on kaitsealused kultuuriväärtused, mis muudavad ehitustööd keerulisemaks.

Kõige esimesena peaks valmis saama volikogu hoone fassaadile ehk väljapoole maja rajatav invalift. Viimasena saab uue lifti Raekoda, kuhu paigaldatakse esialgsete plaanide järgi trepptõstuk. Selle ehitusega alustatakse alles oktoobris, kui suletakse näitus "Kunst valitseb".