Tallinna munitsipaalpolitseis olid esmaspäeval kiired ajad: Tallinna linnavalitsus vabastas ametist korruptsioonikahtluse alla langenud munitsipaalpolitsei juhi Kaimo Järviku ning teatas kohe, et ametile on uus juht juba leitud. Mupo uue juhi Monica Ranna esimene tööpäev uues ametis möödus naise enda sõnul kiirelt. Delfi kohtub Rannaga kolmapäeval, mil käimas on teine tööpäev.

Otsus asuda mupo juhiks tuli vaid hetkega

"Kümnest minutist kaks minutit oli see aeg, kui otsusele jõudsin," ütles Raud, kelle sõnul otsustas ta ameti vastu võtta kahel põhjusel. Rand näeb, et uues ametis on tal võimalus tõestada, et mupo on Tallinnale vajalik, ning teiseks möönab ta, et tegu on isikliku väljakutsega.

"Esimene tööpäev möödus kiirelt, peamine oli endale selgeks teha ametis valitsev hetkeolukord ja pooleliolevad tööülesanded. Alati on lihtsam alustada ise oma meeskonna loomist ja leida enda meeskonda just need, kellega ka luurele võiks minna," arvab Rand. Varem oli Rand kursis Nõmme piirkondliku tugipunkti ametnike tegevusega ning oli informeeritud ka taksonduse kontrollist ja bussikontrollidest, samuti sise- ja koolivalvest.

Endine juht Järvik tööjuhendit ei jätnud

"Kaimo Järvik ei jätnud mulle juhendit ja ma leian, et ta ei olekski seda pidanud tegema. Kui majas on asetäitjad ja osakondade juhatajad, kes on võimelised töökorraldusest ja ülesannete jaotusest ülevaadet andma, siis ei ole raske ametisse sisse elada," peab Rand kellegi teise töö ülevõtmist suureks väljakutseks ja proovikiviks.


Pärnust pärit Rand: Tallinn on nüüd minu kodulinn

Monica Rand on Tallinnas olnud alates 2003. aastast ning ametlikult on ta tallinlane alates 2005. aastast.

"Algusaastatel käisin igal nädalal kodus Pärnus või vanavanemate juures Tartumaal ning Tallinna võtsin töölkäimise kohana. Tänaseks on asi muutunud ning Tallinnast on saanud minu ja minu pere kodu," tunnistab Rand.

Tallinna elanikuna pole Rannal mupoga kokkupuuteid olnud. "Meie ühistu on väga toimekas ja tubli ning ka ise juhatuses olles tunnen vastutust ja suhtun koduümbrusesse kui eramusse. Lumelabidas ja parkimiskohtade puhtaks lükkamine pole mulle võõras," räägib Rand.

Korraarmastus ja organiseerimisvõime on veres

Pärnust pärit Monicat iseloomustavad klassikaaslased kui organiseerimisvõimetega inimest – kui klassis oli vaja koguda näiteks töövihikute raha, tegi seda tihti just Monica.

"Kooliajale tagasi mõeldes oli meil väga tore klass, kus kõik olid aktiivsed ja tulid alati mõtetega kaasa, näiteks organiseerisime klassikaaslastega ühise jalgrattamatka," meenutab Rand.

"Kindlasti on algatus- ja otsustusvõime uues ametis plussiks. Samuti omadus kiirelt reageerida ja ka kriisisituatsioonides väljapääs leida ning õigeid otsuseid langetada," loetleb Rand oma plusse.

Rand: pärast esimest tööpäeva on raske konkreetset visiooni veel sõnastada

Iga ametnik munitsipaalpolitseis peab oma tööd tegema suure rõõmu ja tugeva töötahtega, meie igapäevaseks tööks on paljuski suhtlemine linnakodanikega ja tihti on need kokkupuuted elaniku jaoks ebameeldivad, rääkis Rand. "Peame suutma töötada ühtse meeskonnana, liikudes ühiste eesmärkide suunas. Eesmärk ei ole karistamine, vaid elanike teavitamine. Ka meie oleme linnakodanike jaoks ja minu soov on, et munitsipaalpolitsei maine tõuseks, ametnikud oleksid lojaalsed tööandjale ja viisakad linnakodanikega."

Konkreetset visiooni aastaks 2012 on pärast esimest tööpäeva raske sõnastada, aga aasta pärast saan kindlasti öelda, kas eesmärgid on täitunud ja millises suunas me arenenud oleme.