ETV saade „Pealtnägija“ teatas eelmisel nädalal, et mupo trahvis tänavatel isevalmistatud kuulutuste abil oma kaduma läinud lemmikloomi otsinud naisi ja tööd leida üritanud mehi. Koera otsinud tallinlannad Tiina-Mari ja Piret said näiteks 240 krooni trahvi.

Munitsipaalpolitsei juhataja Kaimo Järvik selgitas Delfile, et karistuste määramisel pole oluline see, kas kuulutuste kleepimiseks kasutatud pinnad kuuluvad linnale või mitte.

„Küsimus on pigem selles, et need postid ei ole reklaamikandjatena registreeritud. Selle jaoks on vaja kohaliku linnaosavalitsuse luba, ükskõik kellele see pind siis ka kuulub. Kui see ei ole seaduslikult reklaamikandja, on sinna heakorraeeskirjade järgi kuulutuste ja teadete kleepimine keelatud,“ märkis ta.

Järvik sõnul on probleemiks ka suuresti see, et kui inimene kuulutusega soovitud eesmärgi saavutab, ei korista ta reklaami ära ja see risustab linnapilti.

Vastates küsimusele, kas lemmikloomaotsijate karistamine pole mitte liigne bürokraatlik juuksekarva lõhkiajamine, kinnitas Järvik, et mupo polegi selliste juhtumite korral üldjuhul trahvi teinud. „Eelmise nädala seisuga olime selle aasta algusest saatnud kuulutuste ja teadete ülespanemise eest mitukümmend suusõnalist hoiatust ja alustanud tõesti ka 18 väärteomenetlust, millest seitse on lõpule viidud ja sealt tuli ainult kolm trahviotsust ning neli kirjalikku hoiatust. Nii et tegelikult on see väga väikene osa ja ma eeldan, et siin vaadatakse küll seda inimlikkuse aspekti.“

Postikuulutustel pakutakse isegi intiimteenust

„Teine pool on see, et lemmikloomade otsimiskuulutused pole küll need, mille pärast me oleme alustanud üldjuhul menetlust. Seal reklaamitakse ka teatud üritusi või näiteks pottsepp otsib kliente. Samuti müüakse kosmeetikat, massöörid pakkuvad oma teenust, on isegi olnud kuulutusi, kus pakutakse intiimteenust,“ märkis Järvik.

„Kasside-koertega on ka veel see lugu, et paljudel juhtudel viime me nad inimestele tagasi, sest meil on ju loomapolitsei, kes tegelebki hulkuvate koerte ja kasside püüdmisega ja tagastamisega. Nii et inimesed võivad tulba peal kuulutamise asemel helistada meile, sest meil on silmi, tegijaid ja nägijaid igas linnaosas,“ soovitas mupo juht.

Karistuse määramine sõltub Järviku sõnul mitmetest asjaoludest, näiteks antakse inimesele üldjuhul võimalus kuulutused maha võtta: „Kui me avastame ebaseadusliku teate, siis võetakse selle inimesega ühendust ja palutakse tal see ära koristada ja kui ta seda teeb, siis ta trahvi ei saa ning kui ta seda ei tee siis on võimalik, et ta saab trahvi.“

Munitsipaalpolitsei juht tunnistas, et Tallinna linnas on praegu probleemiks see, et puuduvad tasuta ja legaalsed kuulutuste ning teadete kandjad. „Ma leian, et see on Tallinna linnaosavalitsustes nende inimeste pärusmaa, kes töötavad reklaami alal. Me oleme linnaosavanematega sel teemal rääkinud ja nii kui linna ettevõtlusameti juhataja kt puhkuselt tuleb hakkame kohe temaga rääkima, kuidas oleks see võimalik ära korraldada. Tähtis on see, et inimesed saaksid võimaluse just tasuta kuulutusi üles panna, sest tasu eest on võimalik neid igale poole riputada.“