"Prügi käitlemisega seotud kulud, nii selle vedu kui ka ladustamine prügilas, sõltumata sellest, kuidas tarbija selle eest maksab, on hakanud sööma paljude perede üha väiksemat ostujõudu omavatesse eelarvetesse tõsiseid auke," kirjutas linnapea ajalehes Pealinn.

Savisaare sõnul on linna seisukohalt vaja leida lahendus linna prügilale, mis kannab täna moodsat nime Tallinna jäätmete taaskasutuskeskus.

"Heaks lahenduseks oleks see, kui Tallinna linn ostaks endale täna Veolia Umweltservice Beteiligungsverwaltungs GmbH omandis olevad 65 protsenti Tallinna jäätmete taaskasutuskeskuse aktsiaid ja koos olemasoleva 35-protsendilise aktsiapakiga muutuks Tallinna prügila sajaprotsendiliseks omanikuks," pakkus Savisaar lahendust. "Ehk sisuliselt moodustuks Tallinna prügilast munitsipaalprügila."

Välistatud pole ka tasuta prügikorraldus

Olukorras, kus Tallinna linn saaks ainuisikuliselt otsustada prügipoliitika kujundamise üle, võiksid linnaelanikud Savisaare sõnul oodata kvalitatiivset hüpet nii prügimajanduse kvaliteedi osas kui ka olulist hinnaalandust teenuste pakkumise poole pealt.

"Kas Tallinna prügila majandustegevus elanikele päris tasuta kätte tuleks, seda siinkohal lubada ei ole võimalik, kuid jätkusuutlikult pere eelarveid rõhumata kindlasti," kirjutas Savisaar. "Olgugi et pikemas perspektiivis, kui Tallinna linn on oma poliitikat piisavalt ellu suutnud viia, ei ole välistatud ka tasuta prügikorraldus."

Tallinna prügila pindala on 67 hektarit. Prügila teenindab üle 500 000 elaniku Põhja- ja Lääne Eestis ning Lääne-Virumaal. Aastas käideldakse sadu tonne jäätmeid ja prügila hoolitseb sisuliselt kolmandiku Eesti segaolmejäätmete eest. Kogu tööga tulevad toime 26 töötajat.