"Presidenti ja peaministrit mul sõbralistis ei ole, kuid küllap on teisi mõjuvõimsaid inimesi, mõttekaaslasi ja kolleege. Jutt käib juba teada-tuntud tõlk Omari juhtumist. Nagu saite uudistest lugeda, keeldus Eesti riik andmast tõlk Omarile viisat ega ole nõus talle pakkuma varjupaika. Tõlk Omar kandideeris Tallinna Ülikooli, kuid kukkus internetikatsetel läbi. Nüüd tal ei ole tööd ega raha ja ta on sunnitud Indiast lendama tagasi Kabuli," nendib Kopõtin sotsiaalmeediasse kirjutatud postituses.

"Teatavasti teenis Omar tõlgina meie sõjaväekontingendi jalaväekompanii ESTCOY juures. Täitis ülesandeid sõjas ja riskis oma eluga lahinguväljal, et meie poisid saaksid seal hakkama ja tuleksid elusalt koju. Kui Omar esimest korda pöördus Eesti poole abi saamiseks, ütles president Ilves, et Afganistan olevat piisavalt turvaline koht ja bla-bla-bla. Kõik kes seal käisid, teavad väga hästi, mis seal toimub ja kui ohtlik seal on," märgib NATO veteran Kopõtin ning toob näiteks hiljutist Kunduzi tragöödiat, kus Taliban võttis ühe päevaga terve provintsipealinna ära ja nullis sakslaste pikaaegset ülesehitustööd sealses regioonis.

"Väga piinlik vaadata, kuidas me võtame meile täiesti ihuvõõraid pagulasi vastu ainult ELi solidaarsuse tõttu ja samal ajal keeldume abi andmast meid sõjast aidanud inimest. Kus on humaansus? Jah, formaalselt viibib Omar praegu suhteliselt turvalises kohas, kuid tema sugulased on jätkuvalt Afganistanis ohustatuna. Kui Omar tuleb tagasi Afganistani, siis võib teda oodata Talibani jaht kui "NATO käsilasele". Kas me jätame hätta meie sõbra ning loodame tulevikus saada missioonipiirkonnas usaldusväärseid teejuhte, tõlke ja muid abilisi? Meie stateegiline partner Ameerika Ühendriigid aitavad kõiki nendega koostööd teinud isikuid olgu see Afgaanis, Iraagis või Vietnamis. Mul on praegu häbi selle eest, et me jätsime sinna lahinguväljale maha meid aidanud ja oma lojaalsust sõjas kinnitanud sõbra. Tahan paluda Eesti presidenti ja peaministrit teha erandit reeglist ja lubada tõlk Omar Eestisse!"

Igor Kopõtin on Eesti sõjaajaloolane, õppejõud, kirjanik ja publitsist. Tema tuntumad teosed on "185 päeva Helmandis", "Pioneeripataljon" ja "Venelased Eesti Vabadussõjas". Ta on NATO Afganistani missiooni veteran.