Tartu linnavolikogu istung algas päeval kell kolm, kuid venis Keskerakonna venitamistaktika tõttu sügavasse öösse. Volikogu istungi kava kohaselt pidi läbi arutatama 28 päevakorrapunkti, kuid õhtul kella kümneks oli jõutud alles neljanda päevakorrapunktini, milleks oli "Tartu linna arengukava aastateks 2013-2020".

Keskerakond esitas hulga arupärimisi, parandusettepanekuid ja võttis pidevalt viieminutilisi vaheaegasid. Venitamistaktika eesmärk oli pidurdada koolivõrgu ümberkorraldamise kava vastuvõtmist,

Kell 22.30 tehti kohaloleku kontroll ning seejärel teatas Isamaa ja Res Publica Liitu kuuluv Lotman reipalt, et pärast järjekordset hääletust tuleb viieminutilise pausi asemel 20minutiline hügieenilis-gastronoomiline vaheaeg. Pärast seda asume uue jõuga asja kallale, lisas Lotman.

Pärast söögipausi, mis oleks võinud volikogulaste meeli pisut rõõmsamaks teha, jätkus istung sõnelusega keskerakondlase Olev Raju ja istungit juhatava Lotmani vahel, mis päädis Raju emotsionaalse hüüatusega: "Ärge terroriseerige volikogu!" Seejärel katkestas istungi Raju poolt nõutud järjekordne viieminutiline vaheaeg.

Sarnase tempoga jätkates ei olnuks Tartu volikogu liikmetel lootust enne päikesetõusu järgmise, viienda, päevakorrapunktini jõuda.

Veidi enne keskööd tegi reformierakondlane Toomas Kapp kolme erakonna - IRLi, Reformierakonna ja SDE nimel ettepaneku päevakorrapunktide menetlemine katkestada ja jätkata istungit 22. veebruaril. Kapp viitas sellele, et kõik on ainult inimesed ja hilistel öötundidel töö kvaliteet langeb. Ettepaneku poolt oli 27 volikogu liiget, vastu polnud keegi.

Volikogu hääletas seejärel neljanda päevakorrapunkti seni hääletamata parandusettepanekud paketina läbi ning seega saab volikogu järgmist istungit alustada juba viienda päevakorrapunktiga. Kokku oli päevakorras 28 punkti. Istung katkestati kell 23.57, et jätkata seda 22. veebruaril kell 17.30.