Põetushooldusalase nõustamise ja pidamatushooldusvahendite pakkumisega tegelev MTÜ Inkotuba saatis sotsiaalminister Taavi Rõivasele pöördumise seoses 1. jaanuarist 2013 kehtestatud inkontinentsitoodete funktsionaalsusgrupipõhiste piirhindade süsteemiga, mis mõjutavad kõige tugevamalt puuetega lapsi.

"Oleme jaanuari algusest puutunud kokku lapsevanematega, kes seoses piirhindade kehtestamisega ei saa oma lapsele lubada sama kvaliteediga pidamatustooteid, mida nad enne kasutasid, vaid on sunnitud tegema valiku toodete kasuks, mis ei ole nii lekkekindlad ja lasevad uriini läbi," rääkis MTÜ Inkotuba tegevdirektor Eha Topolev.

Topolevi sõnul on lapsevanemaid, kel tuleb nüüd kvaliteetse ja lapsele seni ka füsioloogiliselt sobinud mähkmete eest maksta lausa neli korda kallimat hinda ehk siis varasema 10.20 euro asemel 42.00 eurot kuus.

"On teada juhud, kus koolist on saadetud madalama hinnaga, kuid vähem kvaliteetsed tooted lapsevanemale tagasi ja palutud nende väljavahetamist," ütles Topolev.

"Riigi toetus sellele sihtrühmale on niigi väike ja omastehooldajad on keerulises olukorras. Neil puudub võimalus pühenduda oma erialasele tööle, säilitada kvalifikatsioon ja sissetulek ning seda olukorras, kus tegemist on ühe madalaima sissetulekuga elanikerühmaga Eestis. Kehtestatud piirhinnad on muutnud nende elu veelgi keerulisemaks, sest hinnatõus sunnib neid kasutama madalama kvaliteediga pidamatustooteid, mis võivad kaasa tuua lisaprobleeme, nt nahaärritused või lamatised," ütles Topolev.

MTÜ Inkotuba tegi ministrile saadetud pöördumises ettepaneku vaadata üle funktsionaalsusgrupi põhiste piirhindade kehtestamise põhimõtted, et vältida nii suuri erinevusi kvaliteetsemate ja hinnalt odavaimate toodete vahel.

"Seniks aga tuleks taastada puuetega laste puhul endine isiku omaosaluse (10 protsenti) ja riigi osaluse (90 protsenti) arvutamise kord, mis lähtus toote hinnast mitte funktsionaalsuspõhise grupi hinnast. See vähendaks oluliselt puuetega laste perede maksekoormust ja aitaks kaasa individuaalsetest eripäradest sobivate toodete kasutamisele," ütles Topolev.