Moskva kultuuripäevad Tallinnas kestavad 25. maist 27. maini. Üritus on suunatud linlastele ja huvilistele ka väljastpoolt Tallinna — kõigile, keda huvitab Venemaa kõrgkultuur.

Ühes kultuurikollektiividega külastab Tallinna ka Moskva linna ametlik delegatsioon linnapea asetäitja Valeri Vinogradovi juhtimisel.

„Esimest korda Tallinnas toimuvad Moskva kultuuripäevad on kahtlemata kogu Eesti jaoks tähelepanuväärseks kultuurisündmuseks,“ ütles linnapea Edgar Savisaar.

Kultuuripäevade programmi raames on võimalik osa saada näiteks Moskva ooperitähtede ja noore viiulivirtuoosi Aljona Bajeva esinemisest.

Kultuuripäevade avakontserdil täna kell 19 rahvusooperis Estonia esinevad Moskva muusikateatri Helikon-Opera ja Rahvusooper Estonia solistid. Suurejoonelisel galakontserdil kõlab Prokofjevi, Donizetti, Straussi jt. muusika, dirigeerivad Konstantin Tšudovski ja Mihhail Gerts. Lavastavad ja konfereerivad Dmitri Bertman ja Neeme Kuningas.

Homme kell 19 annavad Estonia Kontserdisaalis kontserdi “Serenaadid Moskvast” dirigent Vladimir Ziva, solist Aljona Bajeva (viiul) ja Tallinna Kammerorkester, kavas Mozarti „Väike öömuusika”, Mendelssohni viiulikontsert d-moll ja Tšaikovksi „Serenaad”. Aljona Bajeva mängib aastast 1723 pärineval Stradivariuse viiulil.

Bajevat peetakse tänapäeva noorte interpreetide hulgas haruldaseks andeks, mida kinnitavad hulgalised grand prix´id ja kuldmedalid üle maailma toimunud konkurssidel. Dirigent Vladimir Ziva on suurte kogemustega muusik, kes teinud koostööd selliste vene kultuuri muusika legendaarsete nimedega nagu pianist Svjatoslav Richter ja lavastaja Boriss Pokrovski. Ta on juhatanud märkimisväärseid ooperiprojekte Moskvas ja Viinis ning olnud mitmete vene ja välismaa orkestrite peadirigent.

Samal õhtul kell 21 toimub Von Krahli baaris džässiõhtu, kus esineb maailma üks hinnatumaid jazztrompetiste Vadim Eilenkrig oma kvintetiga.

Neljapäeval, 27. mail kell 19 esinevad Vene Kultuurikeskuses ülemaailmse tuntuse omandanud Venemaa rahvakunstnik Vladimir Devjatov ja folkbänd ЯR — Marka.

Tallinna linnavalitsuse teenindusbüroos avatakse rahvusvaheliselt kõrgelt tunnustatud kunstfotograafi Sergei Tkatšenko fotonäitus „Reis mööda Moskvat“. Tkatšenko käe all on valminud 12 täispikka mängufilmi.

Moskva linnapea Juri Lužkov ja Tallinna linnapea Edgar Savisaar sõlmisid 2004. aastal kahe linna vahelise tähtajatu koostööleppe. 2008. aastal allkirjastati kultuurikoostöö protokoll, milles sätestati ka vastastikuste kultuuripäevade korraldamine. Juba samal aastal saidki teoks Tallinna kultuuripäevad Moskvas, tänavu tuleb Moskva oma kultuuriprogrammiga Tallinna vastukülaskäigule.