"Endiste SS-laste ja kohalike kollaboratsionistide ülistamisele suunatud ürituste läbiviimist ei saa käsitleda millegi muuna kui natsimeelsuse sihiliku pealesurumisena Eesti ühiskonnale ja maailma pruunist katkust omaenda elu hinnaga päästnute mälestuse varjamatu mõnitamisena," on öeldud Vene välisministeeriumi ametliku esindaja Aleksandr Lukaševitši kommentaaris, mis ilmus täna Venemaa välisametkonna kodulehele, vahendab BNS.

"Eriti nörritav on Eesti Vabariigi kaitseministi Urmas Reinsalu osavõtt säherdusest kogunemisest. Tema tänuavaldus fašistide käsilastele "eesti rahva au päästmise" eest oli järjekordne kinnitus Tallinna ametivõimude sihikindlale müüdiloomisele teise maailmasõja sündmuste suhtes," jätkas Vene diplomaat.

Tema sõnul "ei saa Eesti võimude püüetel muuta arvukates kuritegudes süüdi olevad fašistide käsilased pseudopatriootliku retoorika abil rahvuskangelasteks olla õigustust".

Kaitseminister ning Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) Urmas Reinsalu osales laupäeval Kuressaares Eesti Vabadusvõitlejate Liidu kokkutulekul, kus ta tunnustas vabadusvõitlejaid nende vapruse ja panuse eest Eesti riigile.

Reinsalu sõnul on vabadusvõitlejate panus, mis lähtus õigusliku järjepidevuse põhimõtetest, Eesti Vabariigi jaoks määrava tähtsusega päästes ühtlasi eestlaste au. Ta lisas, et on äärmiselt oluline, et ka riigikogu on oma auvõla vabadusvõitlejate ees tasunud, tunnustades käesoleva aasta veebruaris oma otsusega Eesti Vabariigi de facto iseseisvuse eest võidelnuid.

Reinsalu ütles vabadusvõitlejatele, et praegused põlvkonnad juhinduvad nende ohvrimeelest ning kinnitas, et Eesti on valmis enda ja oma liitlaste julgeolekut kaitsma.