“Fašistlikult käitunud jõhkrad noorukid lubasid endale rassistlikke väljendusi,” seisab teisipäeval BNS-ile edastatud Venemaa välisministeeriumi ametlikus avalduses. “Eriti hämmastav on see, et löömingus ei osalenud mitte lihtsalt sõdurid, vaid rahuvalvajad, kes peaksid eriti hästi teadma, kui ohtlik on rahvuslik ekstremism.”

Venemaa välisministeerium märkis, et Paldiskis toimunud vahejuhtum oleks jäänud tavalise politseikroonika raamidesse, kui pealtnägijad ei oleks tunnistanud, et peksa said eelkõige mitte-eestlased ja just selle eest, et rääkisid vene keeles ega osanud piisavalt eesti keelt.

“See intsident näitas ilmekalt, et Tallinna ja tema Lääne-Euroopa partnerite kinnitused integratsiooniprotsessi edukusest Eestis on reaalsusest väga kaugel,” seisab Venemaa välisministeeriumi avalduses. “Selge on ka see, et kuni Eestis kasutatakse analoogseid keeleõppele sundimise meetodeid, ei saa juttugi olla rahvusvahelise vaatluse vähendamisest Eestis,” seisab avalduses.

Venemaa välisministeerium kinnitas, et Eesti rahuvalvajate huligaanitsemine Paldiskis kutsub esile nördimust, ja avaldas lootust, et kakluses osalenud sõdurid saavad teenitud karistuse.

Eesti kaitseministeeriumi pressiesindaja teatas teisipäeva õhtul BNS-ile, et igasugused katsed anda Paldiskis toimunule rahvastevahelise pinge värvingut on kahetsusväärsed.

“See ei õnnestu. Eesti kaitsevägi, kus on teenistuses vene rahvusest ohvitsere ja sõdureid, muuhulgas ka rahuvalvajate seas, on demokraatliku riigi demokraatlik kaitsevägi,” sõnas pressiesindaja.

Tema sõnul uurib sõjaväepolitsei põhjalikult juhtunu üksikasju algatatud kriminaalasja raamides ning lõplikke järeldusi ei saa teha ajakirjanduses ilmunud info põhjal.

“Kaitseminister ja kaitseväe juhataja, kes jälgivad uurimist tähelepanelikult, on soovinud uurijatelt võimalikult kiireid tulemusi,” lisas pressiesindaja. “On selge, et kõik süüdlased peavad oma tegude eest vastust andma, samuti pole neil kohta kaitseväes. Kaitseväelaste suhtes kehtivad kõrged moraali- ja vastutusenõuded, igasugune omavoli on lubamatu.”

Juurdluse keerukuse tõttu, selle võimalikult tõhusaks läbiviimiseks ja selleks, et välistada süüdistusi juurdluse ebaobjektiivsuses, andis kaitsejõudude peastaabi ülem kaitseväe juhataja kohustes sõjaväepolitseile korralduse juurdlus Paldiskis asuvalt rahuoperatsioonide keskuselt üle võtta.

Sõjaväepolitsei viib juurdlust läbi koostöös politsei Lääne-Harjumaa osakonnaga.

Esmaspäeval saatis kaitseväe juhtkond peamiselt venekeelsesse Paldiskisse patrulli, et ennetada uusi võimalikke vahejuhtumeid Eesti sõdurite ja muulaste vahel.

Rahukaitsjaid ette valmistav rahuoperatsioonide keskus saatis välja sõjaväepolitsei patrulli, et ennetada igasuguseid vahejuhtumeid ja kontrollida kaitseväelaste käitumist linnas, kinnitas kaitsejõudude peastaabi pressiesindaja BNS-ile.

Paldiskis paikneva rahusõdurite üksuse ajateenijad nõudsid eelmisel nädalal Paldiski elanikelt eesti keele rääkimist ja jõhkrutsesid nende kallal.

“Palun vabandust kõigi Paldiski elanike käest, kelle rahu ööl vastu 24. juulit võis olla häiritud,” ütles rahuoperatsioonide keskuse ülem major Aivar Jaeski.

Seni on sõjavägi selgitanud, et lühikese aja jooksul on Paldiskis rünnatud nelja rahuvalvajat, neist kaks on vene rahvusest.

Paldiskit raputas vägivallalaine möödunud nädala alguses, kui paarkümmend elukutselisteks rahuvalvajateks õppivat meest jõhkrutsesid Paldiski venekeelsete elanike kallal.