„Kõikide kainelt mõtlevate inimeste jaoks, kes on Nõukogude Liidu kangelase Arnold Meri fabritseeritud „kohtuasja” asjaoludega tuttavad, on selge, et tegemist on häbiväärse kohtufarsiga, millel pole mitte midagi ühist seadusliku kohtumõistmisega. Tegemist on Eesti võimude poolse sihikindla katsega diskrediteerida ja jälitada Teise maailmasõja veterane,” seisab Venemaa välisministeeriumi avalduses.

Vene diplomaatide arvates ei peaks Eesti õigus- ja korrakaitseorganid „klaarima arveid inimestega tänu kellele saavutati võit fašismi üle”, vaid hoopis võitlema „neonatsismi ilmingutega Eestis, mida laialt arutatakse kogu maailmas”.

Prokuratuuri hinnangul on endine Eestimaa komsomoli keskkomitee esimene sekretär Arnold Meri seotud 1949. aastal toimunud repressioonides. Süüdistuse kohaselt juhtis Meri 251 Hiiumaa elaniku Siberisse deporteerimist. Punaveterani kriminaalasi algatati mitu aastat tagasi, augustis 2007 jõudis see kohtusse.

Ise on Arnold Meri kõik süüdistused tagasi lükanud ja nimetanud seda protsessi poliitiliseks. Endine 88-aastane Nõukogude funktsionäär jätkab poliitikaga tegelemist ja juhib Eesti antifašistlikku komiteed. Meri on aktiivselt esinenud Tõnismäe pronkssõduri teisaldamise sanktsioneerinud Eesti valitsuse tegevuse vastu.