Hauad kaevati lahti, et laiendada sealset Leningradi maanteed, kirjutab Gazeta.Ru.

Monument võeti maha eile. Tunnistajate sõnul toimus kõik varahommikul: monumendi juurde viidi töölised ja tehnika ning hauad kaevati kiiresti üles. Pärast seda viidi säilmed haudadest minema ning 5. mail kavatsetakse need ümber matta Himki kalmistule.

Haudade avamine toimus linna administratsiooni loal, mis anti juba 2005. aastal, aga tegevus viibis ühiskondlike organisatsioonide protestide tõttu. Kohaliku kompartei esindajate sõnul ei teavitanud linna administratsioon väljakaevamistest kohalikku veteranide ja saadikute liitu.

Nüüd kavatseb Himki avalikkus korraldada protestimiitingu.

Palju arvavad, et hauad lõhuti uute ehituste pärast. Ühe versiooni kohaselt otsustati lendurite säilmed ümber matta Leningradi maantee laiendamiseks. Teise versiooni kohaselt tuli lendurid ümber matta poodide ehitusele ruumi andmiseks, ehkki selles piirkonnas on juba mitmed suured kauplused.

Himki linnavalitsus aga kinnitab, et monument tuleb teisaldada, kuna selle vahetus läheduses kogunevad regulaarselt prostituudid. Armastuse pakkujad rüvetavad linnavõimude sõnul oma kohalolekuga sõjakangelaste mälestust.

Informatsiooni monumendi salajasest ülesvõtmisest nimetasid linnavõimud laimuks.

Himki veteranide nõukogust teatati, et nõukogude lendurite säilmete ümbermatmine Novolužinski kalmistule oli kooskõlastatud hukkunute omastega.

Forum.msk.ru aga vahendab kommunistide pöördumist: “Tahaks kohe küsida, et mille poolest oleme me paremad eestlastest, kes alles plaanivad teisaldada oma mälestusmärki? Nende vastu astub välja kogu tervemõistuslik ühiskond. Aga siin, Himkis, linnas, kus peatati Moskale lähenevad fašistide väed, otsustab juhtkond tasahilju ja kelleltki küsimata kaitsjate säilmed laiali tassida, kuhu pähe tuleb. Ja seda veel võidupüha eel.”