Pensionär Mall Laidoner on saatnud kaitseministeeriumisse ettepaneku, mille kohaselt tuleks Vabadussõja võidusamba lähedale rajada sambateemaline kohvik ning kõige õigemaks peab Laidoner „Moskva“ kohviku ümbernimetamist „Vabadussamba“ kohvikuks, kirjutab Eesti Päevaleht Online.

Vabadussõja võidusamba kujutise ja sümboolika kasutamise õigused kuuluvad kaitseministeeriumile ning sealt tuleb luba küsida kõigi sambaga seotud ideede realiseerimiseks. Lisaks kaitseministeeriumile peab samba kujutise ja sümboolikaga seotud projektide jaoks saama ka samba ideekavandi autorite heakskiidu.

„Sümboolika kasutamist peaks reguleerima hakkama üldised põhimõtted, mille koostamine on hetkel pooleli. Statuut valmib loodevasti koos sambaga,“ selgitas kaitseministeeriumi pressiesindaja Meeli Hunt Päevaleht Online’ile.

Niipalju on siiski praeguseks selge, et „ebasobivalt“ sambasümboolikat kasutada ei tohi. „Viinapudelit samba kujutisega ei tohi kindlasti teha,“ ütles Meeli Hunt ja kinnitas, et lisaks viinale ei antaks sambasümboolika kasutusluba mistahes alkoholile.

Seni ei ole kellelegi tulnud kasutusloast ära öelda, kuna keegi pole selle vastu lihtsalt huvi tundnud.

Ka kaitseministeerium ise ei ole plaaninud samba sümboolika kasutamist ei suveniiridel ega ka mujal. “Hetkel pole sellel teemal arutelusid olnud. Enne kõike peavad valmima Vabadussõja võidusamba põhimõtted, seejärel saab hakata mõtlema selle kasutamisele.”

Ainus samba sümboolika kasutamisega seotud idee laekus kaitseministeeriumi pensionär Mall Laidonerilt, kes Vabadussõja suurkuju Johan Laidoneri sugulasena soovib „Moskva“ kohvikut „Vabadussõja“ kohvikuks ümber nimetada. Endisest insenerist proua Laidoner on kaitseministeeriumile esitanud ka “Vabadussamba” kohviku kujunduse põhijooned.

Proua Laidoner palus kaitseministeeriumil oma ideed hinnata. „Sealt ei ole mulle veel vastatud, aga ma esitan selle projekti ka „2011 Tallinn Kultuuripealinnaks“ konkursile,“ sõnas Laidoner.

„Olen rääkinud ka härra Arnold Rüütliga sel teemal ja ta oli nõus mind toetama „Moskva“ ümbernimetamisega Vabadussamba kohvikuks.“ Proua Laidoner on antud teemal suhelnud ka kohvik “Moskvaga”, kus antud plaanist mõistagi vaimustuses ei oldud.