"Nende kahe asja vahel ei ole mingisugust seost," vahendas Interfax Venemaa välisministeeriumi reedest avaldust. Ministeerium lisas avalduses, et Venemaa peab Vladimir Sadovnitšile ja Aleksei Rudenkole määratud süüdimõistvat kohtuotsust alusetuks ja taotleb kohtuotsuse tühistamist ning pilootide täielikku õigeksmõistmist, kirjutab BNS.

Venemaa kohus tühistas eelmisel nädala Tadžikistani presidendi Emomali Rahmoni hõimlase Rustam Hukumovi suhtes esitatud narkootikumide salakaubaveo süüdistuse. Rustam Hukumov on Tadžikistani mõjukaimate ametnike sekka kuuluva Tadžikistani Raudtee juhi Amonullo Hukumovi poeg. Moskva oblastikohus otsustas, et Hukumovi süü ei ole tõendatud ning tühistas talle varem esimese astme kohtus määratud süüdimõistva otsuse.

Eksperdid pidasid võimalikuks, et Dušanbe võis Vene lennukompanii Rolkan lendurite vabastamise eest vastutasuks nõuda Hukumovi vabastamist ent Vene välisministeerium eitas kategooriliselt selliste kõneluste pidamist.

Rustam Hukumov ja veel kolm Tadžikistani kodanikku peeti kinni 2008. aastal. Kriminaalasja materjalide põhjal vahistati Tadžiki poliitiku 24-aastane poeg hetkel, kui ta koos kaasosalistega meelemürke pakkis. 2010. aasta septembris mõisteti Vene ja Tadžiki topeltkodakondsust omav Hukumov 9,5 aastaks vangi.

Kohus tunnistas ta narkootikumide veoga tegeleva kuritegeliku jõugu organiseerijaks, kohtuotsuse järgi toimetati meelemürke Venemaale raudteetransporti kasutades.

Info selle kohta, et Tadžikistani ühe tippametniku poeg on Venemaal narkootikumide salakaubaveo tõttu vangis, avaldati pärast mullu novembris vallandunud skandaali Eesti ja Vene kodanikust pilootide süüdimõistmisega Tadžikistanis.

Mitme Vene meediavahendid eeldasid, et lenduritele – Vladimir Sadovnitšile ja Aleksei Rudenkole määratud karm kohtuotsus on Tadžiki võimude vastus Hukumovi süüdimõistmisele Venemaal. Ametlik Dušanbe tõrjus selliseid süüdistusi, ent eksperdid seostasid jätkuvalt neid kahte õigusvaidlust omavahel.

Pilootidele määratud kaheksa-aastane vangistus väidetava ebaseadusliku piiriületuse ja lennukiosade salakaubaveo pärast vallandas Venemaa vihase reaktsiooni, sellele järgnes sadade Tadžikistani töömigrantide väljasaatmine riigist. Moskva survel nõustus Tadžikistan pilootide süüasja ümber vaatama, kes hiljem küll vabastati, ent keda õigeks ei mõistetud.

Eelmise aasta lõpul vaidlustasid pilootide kaitsjad nende süüdimõistva otsuse, nõudes nende õigeksmõistmist.

Tadžikistani politoloog Ravšan Malikov leiab, et pärast Hukumovi vabastamist võib mitte kahelda, et kohus rahuldab pilootide palve ning nad mõistetakse õigeks.

“Igal juhul on Tadžiki võimude mainele antud tõsine löök. Presidendile lähedane inimene osutus mässituks nii inetusse asja,” märkis Malikov.