Vene saatkond möönab, et munitsipaalvõimude poolt välja antud avaliku koosoleku pidamise luba on Eesti siseasi. “Kuid kuna jutt käib küsimustest, mis puudutavad väga tundlikku teemat Eestis, nagu ühine ajalooline minevik, siis sellisel juhul on ükskõik mis rahvusest elanikel õigus kohalike võimuorganite adekvaatsele ja tasakaalustatud otsusele, mis ei teravdaks olukorda.”

“Eesti võimud on mitmel korral deklareerinud oma püüet ületada ühiskondlik lõhe ja aidata kaasa mitte-eestlaste integratsioonile. Seoses sellega tekitab äärmist imestust fakt, kuidas anti selline luba välja ning kuidas politsei aitas kaasa ilmselgelt poliitilisele aktsioonile, mille eesmärk oli rahvustevaheliste suhete teravdamine,” kommenteerib Vene saatkond 25. märtsil Tõnismäel toimunut.

“Sellise lähenemise tulemus oli ettearvatav — järjekordne inimeste kokkupõrge, mille tagamõtteks on fašismist vabastaja monumendi ümber pingete tekitamine.”

“Jääb mulje, et teatud poliitilised jõud on huvitatud sellest, et luua mälestusmärgi ümber ebastabiilsuse “oreool“ — et see lõhestab ühiskonda, ja seega luua täiendavad argumendid kuju teisaldamiseks. On selge, et selline provokatsiooniline lähenemine, mis õhutab ekstremismi ja ksenofoobiat ning mõnitab fašimi vastu võidelnute mälestust, võib tuua tõsiseid negatiivseid tagajärgi,” hoiatab saatkond.