"Komisjoni töö Keskerakonna rahaasjade uurimises on alles pooleli ja tänaseks ei ole kindlaid fakte nagu oleks Keskerakond võtnud vastu keelatud annetusi," leidis Tõnis Mölder.

"Pean äärmiselt kahetsusväärseks, et komisjoni juhid jagavad meediale kommentaare, milles süüdistavad Keskerakonda keelatud annetuste vastu võtmises, samas kui komisjonil on materjalid alles läbi töötamata," ütles ta.

Möldri sõnul saatis Keskerakond komisjonile vaid loetud päevad tagasi tutvumiseks ligi 300 leheküljel materjale, mis pole veel läbi töötatud. "Seda enam on kummastav, et komisjoni esindaja annab avalikkusele infot, justkui komisjon oleks juba tuvastanud Keskerakonna süü. Selline info on eksitav ja rikub komisjoni mainet."

Mölder selgitas, et Keskerakond on korduvalt komisjonile põhjendanud, et sularahareservi hoiti kassas, kuna kardeti, et kontod võidakse arestida. "Pole mingi saladus, et enne 2011. aasta riigikogu valimisi taoline intsident juhtus, mis avaldas olulist mõju Keskerakonna valimistulemustele riigikogu valimistel," meenutas ta.

Väide, justkui oleks toimunud keelatud annetus, ei vasta tõele, kuna sellisel juhul peaks Keskerakonna kontodele kantav sularaha summa ületama kassareservi, seda aga juhtunud ei ole.
Tõnis Mölder

"Erakonna esindajad on korduvalt kinnitanud, et enne 2015. aasta valimisi üritati kassareserviga sarnast olukorda vältida. Mis puudutab erinevaid tehinguid perioodidel 2014- 2015, siis komisjon on siiani veendunud, et kui Keskerakond on viinud sularaha panka, siis antud summa pole kordagi ületanud Keskerakonna kassareservi. Siinkohal jääb mõistmatuks paljudele komisjoni liikmetele, millistele faktidele komisjoni esimees täna tugineb, väites, et raha oleks tulnud justkui kusagilt mujalt. Väide, justkui oleks toimunud keelatud annetus, ei vasta tõele, kuna sellisel juhul peaks Keskerakonna kontodele kantav sularaha summa ületama kassareservi, seda aga juhtunud ei ole," kinnitas Mölder.

ERJK on seadnud ka kahtluse alla Keskerakonda kontrollinud audiitori hoolimata sellest, et Eesti Audiitoritekogul puuduvad antud audiitorile pretensioonid. "Komisjon on kuulutanud välja hanke erakorralise audiitorkontrolli tegemiseks, aga see töö hõlmab endas hoopis ajavahemikku, mis ei puuduta vaidluse all olevat perioodi. Komisjon soovib uurida 2015. aasta juulist kuni 2016. aasta veebruarini toimunud tehingute õigsust Keskerakonnas — sel perioodil pole aga mingit seost etteheidetava kassareservi moodustamisega," leidis Mölder.

"Paratamatult jääb mulje, et kuna ERJK volitused on peatselt lõppemas, siis üritatakse veel vägisi selles koosseisus omale Keskerakonnale "ära tegemise" eest medalit rinda saada," rõhutas Mölder.