“Olen nii vanamoodne inimene, et pederastia oli kriminaalkorras karistatav, kui mina koolis käisin,” ütles Mõis SL Õhtulehele. “Mina ei usu, et sinna eriti kedagi kohale tuleb. Ega homovärk siin Eestis nüüd nii populaarne ka pole.”

Samas ei usu Mõis, et üritus Tallinna mainet kuidagi mõjutaks. “See ei ole ju mingi massiüritus ja ma ei arva, et sellest midagi välja tuleb. Oleme liiga väike rahvas, et niisuguseid ekstreemsusi korraldada. Meid on niigi vähe ja vähemusi on veel vähem, nii et see ei paista väljagi.”

“Aga miks mina peaksin mingist geiparaadist midagi arvama? Mina olen täiesti normaalne heteroseksuaalne mees ja mind jätab see geivärk täiesti külmaks,” ütles laulja Ivo Linna ja lisas, et tema jaoks on sellised üritused nõmedad.

Lauljatar Eda-Ines Etti ei ole Mõisa ja Linnaga sama meelt. “Minu poolest on see täiesti OK ja hästi lahe. Nii paljudes linnades toimuvad ju sellised asjad, miks siis mitte ka Tallinnas. Mina ei ole absoluutselt vastu.”

“Pride’il ei nõua vähemused mitte midagi, ei käsi kellelgi oma arvamust muuta, ei sunni inimesi nõus olema või oma põhimõtteid reetma. Kogu ürituse mõte on näidata, et homoseksuaalid on tavalised inimesed tavaliste eludega. Nad on olemas ja neil on õigus eksisteerida, ilma et peaks oma elu, karjääri või perekonna pärast kannatama,” lausus ürituse pressiesindaja Lisette Kampus.

Kampuse sõnul sõltub paraadil osalemine inimeste hetkeemotsioonidest: “Kui jätta juba ette mulje, et mitte keegi pole kaitstud meediarünnaku eest, on tulemuseks ebaõnnestunud üritus.”

Baltimaade esimene Pride taheti esmalt korraldada Riias, ent lätlased otsustasid ootamatult loobuda. “Räägitakse nii rahalistest küsimustest (mis iseenesest on otsitud probleem — sest tänavail kõndimine on ju tasuta) kui ka hirmust — mis kõlab veidi loogilisemalt. Ehk siis usuti, et üle viie osaleja nad kokku ei saa,” sõnas Kampus.

Eesti Gay ja Lesbiliidu juhatuse liige Silvar Laanemäe on paraadi õnnestumise suhtes skeptiline. “Ma ei usu, et siia palju rahvast kokku tuleb. Eks see üritus näitab, kas Eesti võiks või peaks ka edaspidi taolisi üritusi korraldama.”

Küll aga on Laanemäe veendunud, et tegemist on tänuväärse ja vajaliku üritusega: “Muud riigid on seda igal aastal korraldanud. Miks ei võiks siis meie seda proovida. Miks ei võiks Eestis olla päeva, kus vähemused ennast hästi tunnevad ja kokku tulevad?”

Linnapea Edgar Savisaar oli paraadist kuuldes üllatunud: “ Ometigi kord SL Õhtuleht üllatab mind, et teab Tallinna asjadest rohkem, kui mina. Ilmselt tõesti ei ole veel avaldust tulnud. Usun, et kolleegid informeeriksid mind sellisest uudisest.”

Pride´i pressiesindaja sõnul ei olegi taotlus ürituse korraldamiseks veel linnavalitsusse jõudnud. “Kui oleme saanud paika täpse marsi marsruudi ning selle politseiga kooskõlastanud, viime taotluse sisse. Eelduste kohaselt saab see teoks järgmise nädala jooksul.”

Geide ja lesbide paraad korraldatakse 14. augustil. Turvalisuse huvides Pride´i korraldajad paraadi täpset kulgemisteed veel ei avalikustanud.