Eestis elavatel aserbaidžaanidel on plaanis ehitada Tallinnasse vähemalt 40 miljoni krooni eest hiigelmošee, mis peab ühendama kõik Põhjamaade ja Baltikumi islamiusulised.

“Eesmärk on teha rahu islamiusuliste vahel. Mošees pole tähtis, kas sa oled šiiit või sunniit, ega ka rahvus. Meid ühendab usk. Allah on üks,” on Baltikumi ja Skandinaavia aserbaidžaanide rahvusvahelise keskuse GÜRBÄD juhatuse esimees Habib Gulijev öelnud.

Gulijev on mošee-ehituse eestvedaja ja organisaator. Rajatise eskiis ja makett on tehtud ühe Saudi Araabia mošee järgi Bakuus.

Palvekeskuse ideega on juba tutvunud Eesti kirikute nõukogu, Tallinna linnavalitsus ja mõni valitsusliige. “Olen rääkinud nii linnapea Jüri Mõisaga kui piiskop Einar Soonega. Nad suhtuvad meie mõttesse hästi,” kinnitas Gulijev.

Mošee ehitamise tuleb tema sõnul kasutada võõrtööjõudu ehk firmat, kellel on kogemusi mošeede ehitamisel ja kes oskavad järgida kõiki euronõudeid. Eestis sellist firmat pole, ka ei ole siin elaval 1500-liikmelisel kogukonnal miljoneid dollareid.

“Raha polegi see peamine mure. Ärimehi, kes on nõus finantseerima, on palju. Valida tuleb vaid õiged pakkumised. Raha, mis ehituseks antakse, peab olema puhas, pühakodasid saab ehitada vaid puhta rahaga,” ütles Gulijev.