Kolmapäeval Delfi portaalis ilmunud artikkel «Raamat: Vene saatkond maksab kinni venemeelse väljaande MK-Estonija tellimusi» sisaldab rea faktivigu ja ütlusi, mis laimavad ajalehte „MK Estonia“.

See on imelik, et raamatu "Propaganda hääletoru" autori Oleg Samorodni on nimetatud ajakirjanikuks. Paremal juhul on ta ulmekirjanik, halvemal - lihtsalt loll, sest juba mitmendat korda opereerib väärfaktidega ja tugineb neile oma järeldustes ka peale seda, kui teda parandatakse, esitades korrektset informatsiooni.

Sellel põhjusel oleks igati loogiline üldse mitte reageerida selle inimese järjekordsele jamale. Kuid arvestades viimase aja üldinformatiivse taustaga leian, et mõningate selgituste andmine on vajalik.

Üks väide puudutab ajalehe sisu. See ei ole „Venemaa väljaande Moskovskij Komsomolets kohalik väljaanne, kus Venemaalt pärit sisule lisatakse natuke kohalikku materjali“ vaid on suunatud eelkõige kohalike sündmuste kajastamisele. Näiteks värskeima numbri 72 leheküljest täidab Moskva materjal vaid 14 lehekülge. Nädal tagasi oli 15 lehekülge 72-st ja selline proportsioon säilib alati.

Samorodni ei suvatsenud isegi lehekülgi kokku lugeda, mis tähendusrikkalt räägib tema raamatu kvaliteedist. Siinkohas pean oluliseks toonitada, et „MK Estonia“ toimetus on ajalehte mineva materjali valikul täiesti sõltumatu ja suurem osa sellest materjalist ei puuduta üldse poliitilisi probleeme.

Rääkides lugejate hulgast kirjutab Samorodni, et kui „Lätis ilmuv MK-Latvija sai kiirelt populaarseks ja seda luges 170 000 inimest, siis MK-Estonija nii edukas polnud, sest selle tiraaž jäi vaid 10 000 eksemplari kanti“.

Esiteks, „kirjutaja“ võrdleb siinkohas sooja ja soolast. Lugejate arv ja tiraaž on erinevad asjad. „MK Estonia“ tiraaž moodustab viimase viie aastate vältel stabiilselt 12 500 eksemplari ja lugejate arv ületab 60 000 inimest. Kõik see info on samuti saadaval avalikest allikatest.

Sellele lisaks teeb hädine kirjutaja suurepärase järelduse, et „Leht sai seetõttu otsest toetust Vene saatkonnast“. Nagu kirjutab Samorodni, „Venemaa saatkond Tallinnas eraldab igal aastal Venemaa kaasmaalaste Eesti organisatsioonidele raha ajalehe MK-Estonija tellimuste vormistamiseks. Tellijate hulk, kes tasuta nädalalehte saavad, ei ole teada“.

Venemaa Saatkond on tõepoolest olnud „MK Estonia“ tellija ja minuteada vaid veteranide ühingu liikmete jaoks. Samadel tingimustel saab ajalehte „MK Estonia“ tellida ükskõik mis firma või organisatsioon. KaPo on samuti meie lehe tellija. Kas see tähendab, et nad on samuti „MK Estonia“ toetajad?

Mis puudutab tellimuste arvu, kui Samorodni oleks pöördunud toimetuse poole, siis vastav info oleks talle esitatud, kuna mingit saladust siin pole. Eelmiseks aastaks vormistas Venemaa Saatkond 125 aastatellimust, aga selleks aastaks ei vormistatud ühtegi tellimust. 12 500 eksemplari tiraaži puhul on naeruväärne rääkida mingist rahalisest süstist. Enamgi veel, ei saa rääkida salarahastamisest, kuna kõike tehakse täiesti läbipaistvalt.

Kokkuvõttes märgin, et Oleg Samorodni laimas korraga mitut juriidilist isikut. Pärast detailset tutvumist selle „kunstiteosega“ ja konsulteerimist juristidega oleks hea asi kohtusse anda. Ainult et võtta pole Samorodnilt midagi. Tõenäoliselt seisab tema taga tellija, kuid kes see on, võib ainult arvata. Tema on siinkohas “tankist”. Samal printsiibil on olemas ühepäeva-firmasid rahapesu jaoks.