Ringkond esitas asjassepuutuvad dokumendid politseile, kes algatas uurimise, teatas kaitseväe peastaap.

Koju saadetud ajateenija oli teenistuse läbinud 2006-2007. aastal Kirde kaitseringkonna suurtükiväepataljonis. Enda sõnul tuli ta uuesti ajateenistusse, et aidata sõpra, kes oli väidetavalt rahaliste raskuste tõttu palunud ajapikendust, kuid polnud seda saanud.

TV3 „Seitsmeste uudiste“ andmetel tuli pettus välja siis, kui sõbra eest aega teenima läinud noormehele tuli kohtukutse. Selleks, et minna kohtusse oli vaja tõendit väeosast lahkumiseks. Kui asi ametlikuks läks, siis sai väeosa juhtkond teada, et noormees, kes aega teenib polegi see, kellena ta end ligi viis kuud esitlenud on.

Kirde kaitseringkonna esindaja Peeter Pekri sõnul saabus noormees väeossa oktoobris kaitseressursside ameti organiseeritud bussiga ning esitas dokumendi, mille põhjal arvati, et tegemist on õige isikuga, kes pidi aega teenima tulema.

Ajateenistusest kõrvale hoidnud noormehe suhtes algatatakse väärteomenetlus, mille tulemuseks võib olla dokumentide esitamine kriminaalmenetluse algatamiseks.

Kaitsevägi tuletab meelde, et nii ajateenistusse mitte ilmumine kui isikliku dokumendi kuritarvitamine teise isikuna esinemiseks on mõlemad kriminaalkorras karistatavad teod, mille eest on ette nähtud karistus rahatrahvist kuni kolme aasta vabadusekaotuseni.