Riigikogu pressitalitus selgitas Delfile, et varem oli eluasemekuludeks kindlaksmääratud summa ja seda maksti üürileandjale lepingu alusel. Eelmise riigikogu koosseisu liikmed said majutushüvitiseks kuni 7000 krooni ehk ligi 447 eurot.

Nüüd on piirsumma kuni viiendik riigikogu liikme palgast ja seda makstakse üürnikule ehk riigikogu liikmele lepingu ja kuludokumentide alusel.

Hüvitist saavad taotleda saadikud, kes elavad väljaspool Tallinna või linnaga piirnevaid omavalitsusi. Tallinnaga piirnevateks kohaliku omavalitsuse üksusteks on Harku, Jõelähtme, Kiili, Rae, Saku, Saue ja Viimsi vald.

Riigikogu kantselei haldusteenistusel ei ole veel ühegi riigikogu liikme avaldust laekunud.Lisaks eluasemekuludele hüvitatakse riigikogu liikmele kuludokumentide alusel tööga seotud kulutused kuni 30 protsendi ulatuses riigikogu liikme ametipalgast ehk kuni 940,2 eurot kuus.

Eelmisel koosseisul oli see piir 10 protsenti, mida riigieelarve kärbetega mõne aasta eest piirati, nüüd taastus jälle kärbete-eelne kord.

Eelmise kooseisu koostöö ämber

Eelmises riigikogu koosseisus töötanud Mark Soosaar peab riigikogu liikme staatuse eelnõu, milles mõeldi peamiselt omaenda hüvedele, üheks suuremaks "koostöö ämbriks", mis vanal koalitsioonil ja opositsioonil õnnestus riigikogus vastu võtta.

„Tahaks näha, kas on see esimene tallinlane, kes riigikokku pääsenuna ei suuda kiusatusele vastu panna ning kirjutab ennast oma suvekodu elanikuks mõnele saarele või lõunapoolsesse maakonda,“ arutles Soosaar.

Kord näeb ette, et eluasemekuluks loetakse igakuine üürisumma, kulud küttele, elektrile, veele, prügiveole, hooldusele ja muudele eluruumiga seotud teenustele, vahendustasu lepingu sõlmimise eest ja kulud majutusteenuse eest.

Lähisugulaselt üürida ei saa

Eluasemekuluks ei loeta tagatisraha üürileandjale, samuti telefoni, televisiooni ja andmeside kulusid. Samaaegselt saab riigikogu liige hüvitist ainult ühe üürilepingu alusel tehtavate kulutuste eest või ühe majutusasutuse teenuste kasutamise eest.

Riigikogu liikme eluasemekulude hüvitamise kord näeb ette, et eluasemekulude hüvitamist ei või taotleda, kui üürileping on sõlmitud oma lähisugulase või -hõimlasega, kelleks on näiteks vanem, laps, õde, vend, abikaasa ja abikaasa vanem või laps.

Sellisest üürilepingust tulenevaid eluasemekulusid ei hüvitata, täpsustas pressitalitus.Palgad ei muutunud

Riigikogu esimehe palk on ka parlamendi uues koosseisus 4701, riigikogu aseesimeeste oma 4309,25, komisjonide ja fraktsioonide esimeeste palk 3917,5, komisjonide ja fraktsioonide aseesimeeste palk 3525,75 ning riigikogu lihtliikmete palk 3134 eurot.