Mitteametlikel andmetel Euroopa Liidu kodanikke Türgi terrorirünnakutes hukkunute hulgas ei ole. "Välisministeeriumil puuduvad ka teated, et vigastatute seas oleks eestlasi olnud," ütles ministeeriumi avalike suhete osakonna meedianõunik Triinu Rajasalu Delfile.

Välisministeeriumi süsteemis oli ennast registreerinud 13 inimest, kes märkisid oma asukohaks Istanbuli, kuid mitte ükski nendest ei olnud oma saabumise ega lahkumise kuupäevaks märkinud eilset päeva, kui terrorirünnak toimus. "Inimestega, kelle puhul oli alust arvata, et nad viibivad eile lennujaamas, suhtlesid nii saatkonna konsul kui välisministeeriumi valveametnik," kinnitas Rajasalu Delfile.

Küsimusele, kuidas välisministeerium inimestega ühendust saab, kui nad enda reisiplaanidest vabatahtlikul registreerimislehel teada andnud pole, vastas Rajasalu, et inimeste andmete kättesaamine erineb riigiti, lennujaamati ja -firmati. "Iga juhtum on eriline. Terroriakt toimus seekord veel hilja õhtul, inimesed on puhkusel. Meie reageerimisjõud on hästi palju väiksem kui suurtel riikidel," möönis Rajasalu.

"On selliseid riike, kus inimesed ennast rohkem registreerivad - ja seda tehakse järjest rohkem. Me panime eile öösel meie hädaabinumbri üles ja selle peale võttis küll palju inimesi ühendust," lisas Rajasalu.

Rajasalu sõnul on reisi registreerimine välisministeeriumi kodulehel või nutirakenduses "Reisi targalt" soovituslik alati, eriti aga siis, kui reisitakse piirkonda, kus on varasemalt toimunud terroristide rünnakuid või muid rahutusi.

Istanbulis Atatürki lennujaamas kärgatas eile õhtul kaks plahvatust, milles viimaste andmete kohaselt hukkus 41 ja sai vigastada 239 inimest. Rünnakus kahtlustatakse ISIS-st. Türgi võimude teatel avasid kolm terroristi lennujaama juures automaatrelvadest tule ning seejärel õhkisid end. Politsei üritas neid tulistades takistada, kuid terroristid jõudsid end enne õhku lasta. Enesetaputerroristid panid end plahvatama vahetult enne turvakontrolli röntgenväravaid.