Toomas Hendrik Ilvese avalike suhete nõunikuna töötanud Toomas Sildam pole veel otsustanud, mida ta pärast kümmet aastat presidendi kantseleis töötamist edasi teeb. "Kuna minister Margus Tsahkna on rääkinud võimalusest, et me läheme pensionile 70-aastaselt, siis kindlasti töötan ma edasi. Kus täpselt, selle pean ma enda jaoks selgeks mõtlema," ütles Sildam.

Presidendi kultuurinõunikuna töötanud Jaan Tootsen jagas enda aega nõunikuameti ja rahvusringhäälingu vahel, ERR-is jätkab ta tööd ka edaspidi. "Teen saatesarju "Ööülikool" ja "Üks lugu". Hetkel olengi väga hõivatud uue "Ööülikooli" saate kokkupanekuga - sel [möödunud - toim] nädalavahetusel on eetris Fred Jüssi "Loodus tehiskeskkonnas".

Lisaks on Tootsenil mõttes ka mõned filmiplaanid, millest on aga hetkel veel vara rääkida.

2011. aastal pärast Ilvese tagasivalimist tema meeskonnaga vabakonnanõunikuna liitunud Madle Lippuse töö oli sarnaselt Tootseniga n-ö osakoormusega töö. "Seda sellepärast, et saaksin jätkata oma seniseid tegevusi, st Uue Maailma Seltsi eest vedada ning Tallinna asumiseltside tegevust koordineerida. Nii et lisaks presidendi kantseleis vabakonnateemadega tegelemisele olen paralleelselt kogu aeg ka rohujuuretasandiga tegelenud," märkis Lippus.

"Praeguseks on see tegevus eelkõige Linnalaborisse üle kandunud, sest mu huvid on aina rohkem seotud linnaruumi ning seal elavate ning tegutsevate inimestega," ütles Lippus, lisades, et Linnalabor on mittetulundusühing, mis ühendab linnateemadest huvitatud inimesi ning see toimib projektipõhiselt, st kui teha Linnalabori kaudu mingit projekti, siis on võimalik, et saadakse ka selle eest tasustatud. "Palju MTÜ tööst toimub siiski ka vabatahtlikkuse alusel."

Lippus plaanib ka edaspidi Linnalaboris aktiivne olla. "Lisaks aitan alates oktoobrist "Teeme Ära!" rahvusvahelisel meeskonnal valmistuda 2018. aastal 8. septembril toimuvaks maailmakoristuseks, mille käigus plaanitakse 150 riiki prügist puhtaks koristada. Tegelen seni läbiviidud koristuste käigus kogunenud parimate praktikate kaardistamisega ning nö kasutatavaks kirjeldamisega."

Lisaks on Lippus viimased kaks aastat vabatahlikuna kuulunud Vabaühenduste liidu EMSL juhatusse ning ka see kohustus jätkub.

"Ning mis ehk kõige olulisem - viimased kolm aastat olen suure osa ajast veetnud kodus oma kahe väikese lapsega ning ka edaspidi plaanin olulise osa oma ajast tegeleda nendega," rääkis Lippus.

Nõuniku-erasekretärina Ilvest abistanud Maimu Sibrits pühendub puhkamisele, aga ka õpingutele ülikoolis.

Sisenõuniku ametit pidanud Heli Suvi kavatseb samuti aja mõneks ajaks maha võtta ja puhata. "Ei saa salata, et 10 aastat presidendi nõunikuna töötades on olnud töö 24/7 rütmis," sõnas ta.

Presidendi nõuniku ametiaega meenutatakse vaid hea sõnaga

Võib kõlada suuresõnaliselt, aga see oli tõepoolest ülim privileeg – teenida Eestit.
Toomas Sildam

Sildami sõnul oli kümnend presidendi kantseleis tema senise elu põnevaim aeg ja tal on avalike suhete nõuniku ametiajast vaid soojad mälestused. "Kümmet aastat president Ilvese nõunikuna ja töötamist presidendi kantseleis jään meenutama kui aega, kus minu ümber olid suurepärased, pühendunud ja mõnusa huumorimeelega kolleegid ning töö pakkus särinat ja sädemeid. Kogemus, mille Kadriorust sain, vajab settimist, et seda täies ulatuses hinnata. Võib kõlada suuresõnaliselt, aga see oli tõepoolest ülim privileeg – teenida Eestit. Ja ma ei kahetse sellest ühtegi päeva," sõnas Sildam.

Tootseni arvates oli möödunud periood väga huvitav. "Kindlasti ühed meeldejäävamad aastad minu elus," märkis ta.

Väga heade tunnetega jääb aega presidendi nõunikuna meenutama ka Sibrits. "Töö Kadriorus andis mulle väärtuslikke kogemusi ning kontakte."

Suvi kinnitas, et talle jäävad president Toomas Hendrik Ilvesega töötamisest väga head mälestused. "Tegemist on olnud intensiivse tööperioodiga koos nõudliku ja teiste arvamust hindava presidendiga ning koostöö suurepäraste kolleegidega presidendi kantseleist."

Presidendi kantselei avalike suhete osakonna juhataja Piret Perti sõnul arvestasid riigipea julgeolekunõunik Merle Maigre, sisenõunik Heli Suvi, avalike suhete nõunik Toomas Sildam, kultuurinõunik Jaan Tootsen, vabakonnanõunik Madle Lippus, nõunik-abi Piret Arukaevu ja nõunik-erasekretär Maimu Sibrits, et nende viimane tööpäev Kadriorus on 10. oktoobril.

President Kersti Kaljulaid tegi Merle Maigrele ettepaneku jätkata tema julgeolekunõunikuna. "Merle Maigre jätkab seega kantselei koosseisus," kinnitas Pert.

10. oktoobril oli viimane tööpäev ka protokolliosakonna juhatajal Piret Reintamm Bennol, kes lahkus omal soovil. 9. oktoobril oli viimane tööpäev välisosakonna juhatajal Kai Kaarelsonil ning välisosakonna nõunik Liis Lipre-Järmal, kes olid tähtajalise üleviimise korras ametisse nimetatud just selle kuupäevani.